23 Vragen en antwoorden over steroïden

23 Vragen en antwoorden over steroïden - Essentiële informatie over gebruik en risico's.

Een reeks vragen omringt vaak het onderwerp van anabole steroïden, met mensen die erover nadenken om ze te gebruiken of nieuwsgierig zijn naar hun effecten.

Vragen stellen kan een geweldige manier zijn om te leren; echter, er is online weinig informatie beschikbaar vanwege het taboe op steroïden, wat leidt tot veel misinformatie en “bro-science”.

Helaas kan dit ertoe leiden dat kwetsbare mensen zichzelf schade toebrengen door een gebrek aan deskundige inhoud die wordt gepubliceerd.

Daarom zullen we in deze gids de meest voorkomende vragen over anabole steroïden beantwoorden (uitsluitend voor schadebeperking). Hierdoor kunnen onze lezers begrijpen hoe ze tegenwoordig daadwerkelijk meer dan 3 miljoen mensen in Amerika beïnvloeden, op basis van bestaande medische onderzoeken en onze eigen anekdotische bevindingen.

Zijn steroïden slecht voor je?

  • Ja, anabole steroïden zijn slecht voor je in de zin dat cardiovasculaire bijwerkingen onvermijdelijk zijn, zij het in meer of mindere mate, ongeacht welke steroïde je neemt. Dit komt doordat alle steroïden vormen van exogeen testosteron zijn en daardoor een negatief effect hebben op het high-density lipoproteïne (HDL) en low-density lipoproteïne (LDL) cholesterol.

We hebben andere veelvoorkomende bijwerkingen gevonden (niet gerelateerd aan het hart), zoals:

  • Leverschade
  • Acne vulgaris
  • Benigne prostaathyperplasie (vergrote prostaat)
  • Hypogonadisme (laag testosteron)
  • Androgene alopecia (haarverlies)
  • Vochtretentie
  • Gynaecomastie

Er zijn steroïden die milde effecten hebben, goed verdragen worden en zelfs door de FDA zijn goedgekeurd (zoals Anavar, Deca Durabolin en Testosteron). Maar er zijn ook zware steroïden die een schadelijk effect op verschillende organen kunnen hebben en zelfs tot de dood kunnen leiden.

Daarom zou een betere vraag kunnen zijn: “Zijn steroïden het risico waard?” In dat geval hangt het af van de doelen van een persoon en wat hij bereid is te riskeren.
Voor iemand met een familiegeschiedenis van hartaandoeningen die van plan is regelmatig toxische steroïden zoals Dianabol of Anadrol te gebruiken, is dit waarschijnlijk geen goed idee.

We hebben echter patiënten gehad die de risico’s begrijpen en bereid zijn hun gezondheid (of leven) op het spel te zetten om een bodybuilding-trofee te winnen. In dat geval zijn steroïden het voor hen waard (tenminste op de korte termijn).

Testosteron propionaat afbeelding - De ultieme gids voor gebruik en voordelen

Zijn steroïden illegaal?

Ja, anabole steroïden zijn illegaal voor cosmetisch gebruik in bijna elk land ter wereld, met enkele uitzonderingen zoals Mexico en Thailand.

In Amerika zijn ze geclassificeerd als Schedule III gecontroleerde stoffen, en in het VK zijn het Klasse C-medicijnen.
Echter, steroïden zijn legaal te gebruiken wanneer iemand ze voorgeschreven krijgt voor medische doeleinden.

Bijvoorbeeld, we kunnen een man die aan hypogonadisme lijdt testosteron cypionaat voorschrijven voor TRT (testosteronvervangende therapie) om zijn niveaus weer op een normaal niveau te brengen.

Anabole steroïden waren vroeger legaal voor recreatief gebruik, waarbij bodybuilders uit het gouden tijdperk eenvoudig een afspraak met hun arts maakten (als ze Dianabol wilden nemen) om meer spieren op te bouwen. In die tijd was er echter nog weinig bekend over de bijwerkingen, en daarom werden ze niet door de FDA verboden.

Heeft Arnold Schwarzenegger steroïden genomen?

Ja, Arnold Schwarzenegger heeft toegegeven dat hij steroïden heeft gebruikt en noemde dat bodybuilders 60 jaar geleden naïef waren over de langetermijneffecten van deze middelen.

Bodybuilders in Arnolds tijd hebben gehint naar bepaalde verbindingen die werden gebruikt, namelijk: Dianabol, Primobolan en Deca Durabolin.

In Arnolds boek, Total Recall, vertelde hij dat hij had gehoord over de Oost-Duitsers en Sovjets die AAS (anabole androgene steroïden) gebruikten om hun prestaties te verbeteren. Na het horen hiervan, bezocht hij zijn dokter om ze zelf te proberen.

Arnold gaf ook aan dat er geen regels waren omtrent steroïden in die tijd, waardoor ze niet verboden waren of als taboe werden beschouwd, zoals tegenwoordig in de sport.

Op basis van de PED’s (prestatiebevorderende middelen) die in die tijd werden gebruikt, hebben we een goed idee van de specifieke steroïden die Arnold tijdens zijn eerste cyclus kreeg toegediend.

In de context van dit deel van Arnolds boek was zijn belangrijkste doel om aanzienlijk meer spiermassa op te bouwen en er op het podium enorm uit te zien, zodat hij het publiek en de jury zou imponeren.

Daarom weten we dat dit massabouwende middelen waren, waarvan één een injecteerbaar middel was en het andere een orale steroïde.

We weten ook dat de injectie om de twee weken werd toegediend, en dat ten minste één van de verbindingen waterretentie veroorzaakte (zoals Arnold in het volgende deel van het boek aangeeft dat zijn winst voornamelijk uit watergewicht bestond).

Dianabol (methandrostenolon) beschrijft perfect de orale pil die Arnold voorgeschreven kreeg.

Hoeveel kosten steroïden?

We hebben de volgende prijslijst verkregen van een (anonieme) betrouwbare bron binnen de bodybuildinggemeenschap. Dit zijn prijzen uit het VK, maar we hebben de Amerikaanse dollar toegevoegd (correcte conversie op het moment van publicatie).

Kosten van injecteerbare steroïden:

  • Testosterone Enanthate 250mg/ml (25 ampullen): £120 / $167
  • Testosterone Propionate 100mg/ml 10ml fles (25 ampullen): £45 / $63
    Dus een testosteron-enanthate-cyclus, gedoseerd op 300 mg gedurende 8 weken, zou ongeveer £50 / $69 kosten.

Kosten van orale steroïden:

  • Anavar 100 x 20mg tabletten: £165 / $229
  • Dianabol 1000 x 5mg: £190 / $264
  • Winstrol 100 x 25mg tabletten: £65 / $90

Kosten van PCT-medicatie (Post Cycle Therapy):

  • Clomid 50 (50mg) tabletten: £35 / $49
  • Tamoxifen (Nolvadex) 50 (20mg) tabletten: £35 / $49

Kosten van vetverbrandingsmiddelen:

  • Clenbuterol 400 (20mcg) tabletten: £70 / $97
  • Ephedrine 100 (30mg) tabletten: £25 / $35

Mensen moeten voorzichtig zijn met verkopers die prijzen aanbieden die een fractie van deze bedragen zijn, omdat het product waarschijnlijk verdund is of een placebo.

Hoeveel spiermassa zal ik winnen met steroïden?

De hoeveelheid spiermassa die een persoon wint met steroïden hangt af van de gebruikte stoffen, hun genetica, training en voeding.

Anavar is matig anabool, dus volgens onze ervaring kan dit slechts 15 pond spiermassa opleveren.
Echter, Trenbolone kan volgens onze observaties wel 30 pond magere spiermassa opbouwen in één cyclus.

Bulking-steroïden zullen de meeste spier- en gewichtstoename veroorzaken in vergelijking met cutting-steroïden.

Hier is een lijst van bulking-steroïden:

  • Anadrol
  • Dianabol
  • Testosteron
  • Deca Durabolin
  • Trenbolone
  • Superdrol

Op de lange termijn hebben we mannen 50–60 pond zien winnen wanneer ze van natuurlijke training overgingen op steroïden na het voltooien van meerdere cycli.

Zijn de effecten van steroïden permanent?

Er is klinisch bewijs dat suggereert dat steroïden een permanent effect hebben op de myonuclei in spiercellen

In één studie werd een groep ongetrainde muizen steroïden (testosteron) toegediend, wat leidde tot uitzonderlijke spiergroei. Toen de steroïdencyclus eindigde, keerden ze terug naar hun oorspronkelijke grootte.

Echter, toen deze muizen later gewichtstraining uitvoerden (zonder steroïden), groeiden ze 30% meer in vergelijking met de groep die nooit anabolen had gebruikt.

Dit geeft aan dat spiermassa verloren zal gaan na het stoppen met steroïden als iemand inactief wordt. We hebben dit ook waargenomen.

Echter, de winst kan worden behouden als gebruikers blijven trainen zonder steroïden.

Er zijn ook aanwijzingen dat de nadelige effecten van steroïden op visceraal vet (VF) blijvend zijn.

Uit één onderzoek bleek dat mannen die eerder steroïden hadden gebruikt een hoger gehalte aan visceraal vet hadden dan niet-steroïdengebruikers (2). Dit is vet dat de organen omgeeft en niet met het blote oog te zien is, maar een hoog gehalte kan de buik naar buiten duwen, waardoor een ‘vooruitstekend’ uiterlijk ontstaat. Dit wordt in de bodybuildingwereld ook wel steroïdenbuik genoemd en wordt in eerste instantie veroorzaakt door een verminderde insulinegevoeligheid.

Dus zelfs als iemand stopt met het gebruik van steroïden, zal hij of zij later in het leven een hoger visceraal lichaamsvetpercentage houden.

Krijg ik acne?

Acne vulgaris is een veel voorkomende androgene bijwerking die we in onze kliniek zien. Sommige verbindingen verergeren acne bij gebruikers nog meer, waardoor acnegevoelige mensen meestal besluiten om dergelijke verbindingen te vermijden.

Ze kunnen ook kiezen voor een verbinding met een verminderde 5α-reductase conversie.

Behandeling met antibacteriële crèmes die benzoylperoxide bevatten, is voor veel van onze patiënten effectief gebleken bij het verminderen van acne door het verwijderen van dode huidcellen.

Als de acne aanhoudt, kan een antibioticakuur succesvol zijn.

Sommigen kiezen voor Accutane, een geneesmiddel dat de activiteit in de talgklieren sterk vermindert. Dergelijke klieren zijn verantwoordelijk voor de productie van overtollige hoeveelheden van een olieachtige substantie die bekend staat als talg.

Accutane helpt dus bij het aanpakken van de hoofdoorzaak van acne (overmatige talgproductie die de poriën verstopt).

Accutane (ook bekend als Roaccutane bij fabrikant Roche) is een zeer krachtig geneesmiddel, maar het gebruik ervan moet niet lichtvaardig worden opgevat. We hebben gezien dat het verschillende bijwerkingen heeft, waaronder psychische problemen en zelfmoord.

Onze ervaring is echter dat veel gebruikers slechts milde effecten merken, zoals uitdroging van de neus, huid, oren, ogen en gewrichten.

Accutane is vaak niet makkelijk te verkrijgen op de zwarte markt en de hoge marktprijs weerspiegelt dit.

Zullen steroïden mijn libido beïnvloeden?

Ja, we zien vaak dat sterke androgenen het libido verhogen bij veel gebruikers. Zwakkere androgene verbindingen, zoals Deca Durabolin, hebben daarentegen vaak het tegenovergestelde effect.

In dit geval kan het combineren van Deca Durabolin met een androgene stof (zoals testosteron, Anadrol of Trenbolone) helpen om een daling in seksuele interesse te voorkomen.

Opmerking: Na het beëindigen van een steroïdencyclus kan het libido afnemen door een verlaagde endogene testosteronproductie. Deze symptomen kunnen enkele weken of maanden aanhouden, afhankelijk van de gebruikte stoffen en het PCT-protocol (post-cycle therapie).

Moet ik een PCT (post-cycle therapie) doen?

Steroïdegebruikers hoeven niet per se een PCT te doen, vooral niet als ze milde stoffen zoals Primobolan of Anavar gebruiken. Deze steroïden hebben slechts een matig effect op het verlagen van de endogene testosteronspiegel, volgens onze SHBG-tests.

Toch kan een PCT in veel gevallen gebruikers helpen om zowel fysiek als psychologisch te herstellen na een cyclus.

Geen enkele bodybuilder wil een lage testosteronspiegel gedurende meerdere maanden na een cyclus ervaren. Een effectieve PCT kan deze herstelperiode aanzienlijk verkorten.

Fysiek gezien zorgt een PCT ervoor dat het lichaam in een anabole (spieropbouwende) staat blijft, waardoor de resultaten van de cyclus behouden blijven. Daarnaast rapporteren onze patiënten een verbeterde seksuele gezondheid, wat vaak verslechtert na een cyclus door een verminderd libido en zwakkere erecties.

Veel mannen melden dat ze zich vermoeid voelen en weinig energie hebben na een cyclus, wat een veelvoorkomend gevolg is van lage testosteron.

Psychologisch gezien kan een PCT een man helpen zich zelfverzekerder te voelen en een groter gevoel van welzijn te ervaren, doordat testosteron het dopaminegehalte in de hersenen verhoogt. Dopamine is een neurotransmitter die zorgt voor een goed gevoel, maar bij een laag niveau kan het bijdragen aan depressie of angst.

Kunnen anabole steroïden je depressief maken?

Ja, we hebben gezien dat anabole steroïden bij bepaalde individuen depressie kunnen veroorzaken door het verlagen van de endogene testosteronspiegel. Zoals uitgelegd in de bovenstaande sectie, verhoogt testosteron het dopaminegehalte, een belangrijke neurotransmitter voor de mentale gezondheid. Na het beëindigen van een cyclus daalt het testosteronniveau van een man, wat zijn mentale gezondheid kan schaden (althans tijdelijk).

Zijn steroïden verslavend?

We hebben ontdekt dat anabole steroïden zeer verslavend kunnen zijn voor veel individuen, vanwege hun opmerkelijke effecten op de lichaamssamenstelling en het mentale welzijn.

Onderzoek suggereert dat ongeveer 1 miljoen Amerikanen een afhankelijkheid van anabole-androgene steroïden hebben ervaren (3).

Een dergelijke afhankelijkheid kan ertoe leiden dat gebruikers later in hun leven spijt krijgen van het nemen van steroïden. Zo heeft Sergio Oliva (een van de grootste bodybuilders aller tijden) naar verluidt gezegd dat steroïden een “aap op zijn rug” waren (4). Patiënten onder onze zorg willen meestal alleen stoppen als ze ernstige gezondheidsproblemen ervaren.

Waar injecteer ik steroïden?

De gluteus maximus, oftewel de bilspier, is een veelgebruikte plek voor injecties vanwege de grote en diepe spier.

Dit is een gunstige injectieplaats voor beginnende steroïdegebruikers, omdat het minder precisie vereist.

Het is belangrijk om intramusculair te injecteren, dat wil zeggen in de spier.

Bodybuilders moeten vermijden om in een ader te injecteren, omdat dit ernstige gevolgen kan hebben, zoals verlamming of zelfs de dood.

Maken Steroïden Je Penis Kleiner?

Nee, ondanks de mythe in bodybuildingkringen veroorzaken anabole steroïden geen verkleining van de penis. Steroïden vergroten de penis ook niet significant. Ze leiden echter wel tot testiculaire atrofie (krimp van de testikels) door de onderdrukking van de natuurlijke testosteronproductie. Dit effect is tijdelijk, en na de cyclus normaliseren de testosteronniveaus en keren de testikels meestal terug naar hun oorspronkelijke grootte.

Hoe Gynecomastie (Gyno) Voorkomen?

Gynecomastie (vergroting van het borstweefsel bij mannen) wordt veroorzaakt door verhoogde oestrogeenniveaus, wat kan gebeuren wanneer testosteron wordt omgezet in oestrogeen via een proces dat aromatisering wordt genoemd. Om gyno te voorkomen, worden aromatase-remmers (AIs) en selectieve oestrogeenreceptormodulatoren (SERMs) vaak gebruikt. AIs blokkeren de omzetting van testosteron in oestrogeen, terwijl SERMs de effecten van oestrogeen in borstweefsel blokkeren.

Wij geven de voorkeur aan SERMs omdat AIs de bloeddruk kunnen verergeren door hun effect op HDL-cholesterol, terwijl SERMs dit probleem vermijden door zich rechtstreeks op de oestrogeenactiviteit te richten zonder de cholesterolbalans te verstoren.

Welke Steroïden Veroorzaken Geen Gynecomastie?

Steroïden die niet leiden tot significante verhogingen van oestrogeen- of progesteronniveaus hebben een veel kleinere kans om gynecomastie te veroorzaken. Veiliger verbindingen zijn onder andere:

  • Anavar (Oxandrolon)
  • Winstrol (Stanozolol)
  • Turinabol (Chlorodehydromethyltestosteron)
  • Superdrol (Methasteron)

Aan de andere kant zijn steroïden zoals Anadrol, Dianabol en Testosteron meer geneigd om borstweefselgroei te veroorzaken bij individuen die gevoelig zijn voor oestrogeen.

Kunnen Steroïden Erectiestoornissen Veroorzaken?

Hoewel steroïden over het algemeen de erectiekwaliteit verbeteren door hun androgeen effect, zijn bepaalde verbindingen zoals Deca Durabolin bekend voor het veroorzaken van erectiestoornissen (ED) wanneer ze alleen worden gebruikt. Dit komt door de verminderde androgene werking van Deca, wat de productie van stikstofmonoxide verlaagt (essentieel voor de bloedtoevoer naar de penis). Het combineren van testosteron met Deca Durabolin helpt dit probleem te verhelpen door een goede circulatie te behouden en de seksuele functie te ondersteunen.

Zijn Orale Steroïden Slechter Dan Injecteerbare Steroïden?

In het algemeen worden orale steroïden vaak als schadelijker beschouwd dan injecteerbare steroïden vanwege hun impact op de lever. Orale steroïden worden door de lever verwerkt, wat belasting veroorzaakt en de levertoxiciteit verhoogt, vooral bij langdurig gebruik. Injecteerbare steroïden omzeilen de lever, waardoor ze minder hepatotoxisch zijn en over het algemeen veiliger worden beschouwd wat betreft levergezondheid. Echter, zowel orale als injecteerbare steroïden brengen risico’s met zich mee, waaronder cardiovasculaire en hormonale bijwerkingen.

Kunnen Anabole Steroïden Veilig Gebruikt Worden?

Ja, bepaalde anabole steroïden kunnen veilig worden gebruikt onder medisch toezicht in therapeutische doseringen. FDA-goedgekeurde steroïden zoals Testosteron, Deca Durabolin en Anavar worden in de geneeskunde gebruikt en worden als veilig beschouwd wanneer ze in gecontroleerde omstandigheden worden toegediend. Veel steroïden die in bodybuilding worden gebruikt, zoals Trenbolon, zijn echter zeer giftig en niet FDA-goedgekeurd.

Het verkrijgen van anabole steroïden voor cosmetische doeleinden zonder dokters toezicht wordt als onveilig beschouwd vanwege het gebrek aan regulering en het risico op vervalste of besmette stoffen op de zwarte markt.

Hoe Snel Werken Steroïden?

Steroïden met korte esters, zoals Testosteron Undecanoaat, kunnen binnen enkele uren effect laten zien, waarbij piektestosteronniveaus al 5 uur na de eerste dosis worden waargenomen. Korte-acterende steroïden kunnen snel resultaten opleveren, terwijl langwerkende steroïden, zoals Deca Durabolin, Testosteron Enanthaat en Testosteron Cypionaat, langer nodig hebben om zich in het lichaam op te bouwen en langere cycli vereisen (8+ weken) voor maximale resultaten.

Maken Steroïden Je Boos?

Steroïden kunnen de agressie verhogen en bij sommige gebruikers leiden tot ‘roid rage’ door verhoogde testosteronniveaus. Hoewel dit een gedocumenteerd effect is, gebeurt het niet bij iedereen. Sommige individuen kunnen milde prikkelbaarheid of stemmingswisselingen ervaren. Uit onze ervaring blijkt dat de meeste patiënten geen ernstige woede-uitbarstingen hebben door steroïdegebruik.

Verschijnen Steroïden op een Drugstest?

Ja, anabole steroïden zijn verboden stoffen door organisaties zoals WADA, en ze kunnen verschijnen op drugstests die ontworpen zijn om steroïdemetabolieten op te sporen. Standaard drugstests bij het leger of de politie richten zich echter op stoffen zoals marihuana, cocaïne, amfetaminen en opiaten in plaats van steroïden. Steroïde testing is duur en wordt meestal alleen uitgevoerd bij verdenking van gebruik. In gevallen waarin openlijk over steroïdegebruik wordt gesproken, kunnen specifieke tests worden aangevraagd.

Veroorzaken Steroïden Haaruitval?

Ja, anabole steroïden kunnen bijdragen aan haaruitval doordat verhoogde testosteronniveaus worden omgezet in DHT (dihydrotestosteron) via het 5α-reductase-enzym. DHT kan haarzakjes ontsteken en leiden tot haarverlies.

Androgene steroïden zijn hierbij bijzonder problematisch, met verbindingen zoals:

  • Anadrol
  • Testosteron
  • Trenbolon

Androgene alopecia is echter vaak genetisch bepaald, dus sommige gebruikers zullen alleen haar verliezen als ze er aanleg voor hebben. Anderen met sterke genetica kunnen dik haar behouden ondanks steroïdegebruik. Zwakkere androgene steroïden zoals Dianabol, Deca Durabolin of Primobolan hebben minder kans op haaruitval en waren populair onder bodybuilders in de gouden eeuw.

Haarverlies kan na de cyclus omkeren naarmate de DHT-niveaus dalen, maar deze omkering is niet gegarandeerd zonder voldoende tijd tussen de cycli om ontsteking van de hoofdhuid te laten afnemen.

Kunnen Steroïden Je Onvruchtbaar Maken?

Ja, anabole steroïden kunnen onvruchtbaarheid veroorzaken. Steroïden onderdrukken de productie van LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikelstimulerend hormoon) uit de hypofyse, die beide cruciaal zijn voor spermaproductie en testikelgezondheid. Dit leidt tot een daling van het aantal en de kwaliteit van sperma, wat soms onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Dit staat bekend als de Mossman-Pacey paradox, waarbij steroïden, gebruikt om mannelijke aantrekkelijkheid te vergroten, paradoxaal genoeg de vruchtbaarheid verminderen. Professor Alan Pacey schat dat tot 90% van de steroïdegebruikers tijdelijk of permanent onvruchtbaar kan worden, wat overeenkomt met wat wij hebben waargenomen.

Anabolenhuis.com toont steroïden en prestatiebevorderende supplementen zoals Sustanon, Trenbolon en Anavar, gericht op spiergroei en prestatieverbetering