7 Beste SARM’s (gerangschikt van best naar slechtst)

7 Beste SARM's (gerangschikt van best naar slechtst) - Voor optimale resultaten en veiligheid

Belangrijkste opmerkingen:

  • De beste SARM voor beginners met de minste bijwerkingen is Ostarine.
  • De beste SARM voor het opbouwen van vetvrije spieren is RAD 140.
  • De beste SARM voor cutten en vetverbranding is Cardarine (technisch gezien een PPARD).

Selectieve Androgeen Receptor Modulators (SARMs) zijn zeer populair geworden in de bodybuildingwereld sinds hun recente formulering in de jaren ’90.

SARMs zouden revolutionair kunnen blijken in de medische wereld als ze het merendeel van de voordelen van anabole steroïden kunnen nabootsen, maar met minder uitgesproken bijwerkingen.

Op dit moment is er niet genoeg klinisch onderzoek om een dergelijke conclusie te trekken. Anecdotisch hebben we echter gezien dat SARMs uitstekende resultaten kunnen opleveren. En belangrijker nog, veel gebruikers ervaren niet dezelfde verslechteringen in gezondheid als bij verschillende anabole steroïden.

In deze gids zullen we de top 7 SARMs rangschikken van beste tot slechtste, op basis van hoe hun bijwerkingen zich verhouden tot hun voordelen (risico versus beloning).

Er zijn verschillende middelen die officieel geen SARMs zijn maar in de fitnessgemeenschap vaak als SARMs worden aangeduid. Deze zullen we ook opnemen in de onderstaande lijst, naast de echte SARMs.

De beste SARM kan voor ieder individu anders zijn, wat kan worden bepaald door genetica en de kwaliteit van het product (fabrikant). Daarom is de onderstaande lijst subjectief.

De 7 Beste SARMs om te Gebruiken

1. RAD 140

RAD 140 is om goede redenen de meest erkende SARM, aangezien het de spiermassa en vetverbranding aanzienlijk verhoogt. We merken dat gebruikers typisch tot 15 pond lean muscle gainen van een RAD 140-kuur en ongeveer 3% lichaamsvet verliezen.

Vanwege de gelijktijdige spieropbouw en vetverbrandingseigenschappen van RAD 140, kan gewichtstoename minder opmerkelijk zijn, vooral omdat RAD 140 geen merkbare hoeveelheden waterretentie veroorzaakt (door lage niveaus van aromatisering).

RAD 140’s vermogen om kracht te verhogen is uitzonderlijk en rivaliseert verschillende krachtige anabole steroïden.

We hebben gezien dat gebruikers hun één-rep max met 20-30% kunnen verhogen bij alle samengestelde lifts. De bench press van een gebruiker zal waarschijnlijk met ongeveer 20%, de deadlift met 25% en de squat met 30% toenemen.

RAD 140 is in wezen gelijk aan Trenbolone in de wereld van de SARMs.

Trenbolone is de krachtigste anabole steroïde voor het snel transformeren van de fysiek van een gebruiker (met gelijktijdige massa gain en vetverlies). Powerlifters gebruiken ook Trenbolone voor de uitzonderlijke krachtverhogende eigenschappen.

Uit onze ervaring levert RAD 140 ongeveer 70% van de voordelen van Trenbolone, wat opmerkelijk is gezien Trenbolone berucht is om zijn schadelijke bijwerkingen. RAD 140 heeft slechts een fractie van de toxiciteit in vergelijking.

RAD 140 Resultaten

  • Deze gebruiker nam 7 weken lang 10 mg RAD 140 per dag.
  • Hij verloor 2,8% lichaamsvet terwijl zijn vetvrije massa met 6,2 kg toenam.

Hij meldde weinig bijwerkingen, waarbij toegenomen zweten de belangrijkste klacht was.

Hij had geen last van haaruitval, libidoschommelingen of slapeloosheid. Hij voegde ook ongeveer 20% meer gewicht toe aan zijn liften.

RAD 140 bijwerkingen

RAD 140 heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, wat bij gebruikers soms kan leiden tot zweten en/of slapeloosheid.

We hebben ontdekt dat het eerder op de dag innemen van doses kan helpen om deze bijwerking te voorkomen en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Als gebruikers genetisch vatbaar zijn voor haaruitval, kan RAD 140 dunner wordend haar of haaruitval veroorzaken door het effect op 5-alfa-reductase, waardoor de natuurlijke omzetting van testosteron naar DHT wordt verhoogd.

RAD 140 kan ook gewrichtspijn veroorzaken bij gebruikers omdat het een ‘droge’ SARM is, waarbij de natuurlijke aromatiseringsconversie van het lichaam wordt geremd. Hierdoor kan een afname van waterretentie leiden tot het verharden van het kraakbeen rond het gewricht, wat resulteert in erosie van de synoviale vloeistof.

RAD 140 verhoogt LDL-cholesterol, wat een lichte stijging van de bloeddruk kan veroorzaken. Het innemen van 4 g/dag visolie en het regelmatig doen van cardio helpt vaak om de bloeddruk van onze patiënten te stabiliseren.

RAD 140 zal de ALT- en AST-enzymen verhogen, wat wijst op leverontsteking. Onze patiënten laten verbeterde leverwaarden zien wanneer zij tijdens hun kuur 500 mg/dag TUDCA (tauroursodeoxycholzuur) innemen.

RAD 140 onderdrukt de endogene testosteronniveaus, wat PCT (post-kuur therapie) vereist om het herstel van de HPTA (hypothalamus-hypofyse-testikel as) te ondersteunen.

Verwacht wordt dat de testosteronniveaus enkele weken na het beëindigen van de kuur terugkeren.

Opmerking: Het is gebruikelijk dat milde bijwerkingen verdwijnen na week 2 van RAD 140, omdat het lichaam geleidelijk aan de SARM went.

2. LDG-4033 (Ligandrol)

LGD-4033 is een krachtige SARM die vergelijkbare resultaten oplevert als RAD 140 op het gebied van spierhypertrofie en kracht.

Als RAD 140 het SARM-equivalent is van Trenbolone, kan LGD-4033 worden vergeleken met Dianabol.

LGD-4033 is een ‘natter’ middel dan RAD 140 en veroorzaakt daardoor grotere gewichtstoename door hogere niveaus van natuurlijke aromatisering (omzetting van testosteron naar oestrogeen).

We hebben gebruikers gezien die 15-20 pond aankwamen met LGD-4033; echter, ongeveer 25-30% van dit gewicht zal tijdelijke waterretentie zijn.

Vergelijkbare krachttoenames kunnen worden ervaren met LGD-4033 in vergelijking met RAD 140 (+20–30% op lifts). Sommige gebruikers ervaren iets betere krachttoenames met RAD 140, terwijl anderen beweren dat hun kracht beter is met LGD-4033.

Vergeleken met het gebruik van natte anabole steroïden (zoals Dianabol), kunnen gebruikers Nolvadex nemen tijdens hun kuur als ze zich zorgen maken over de ophoping van borstweefsel.

We merken dat LGD-4033 consequent de bloeddruk verhoogt door schommelingen in HDL/LDL-cholesterol en verhoogde bloedviscositeit.

LGD-4033 is onderdrukkend, dus een PCT moet na de kuur worden toegediend om het herstel van endogeen testosteron te versnellen.

ALT- en AST-leverenzymen zullen ook tijdens de kuur toenemen, dus TUDCA (500 mg/dag) kan worden ingenomen om leverstress te voorkomen. Hepatotoxische stoffen (medicijnen, alcohol, enz.) moeten worden vermeden.

LGD-4033 after-before

Haaruitval wordt over het algemeen niet ervaren met LGD-4033, waardoor het een favoriet middel is onder gebruikers die vatbaar zijn voor mannelijke kaalheid.

3. Cardarine

Cardarine (GW-501516) wordt vaak verward met een SARM, maar is eigenlijk een PPARD (peroxisoom proliferator-geactiveerde receptor delta).

Cardarine wordt voornamelijk gebruikt tijdens cut-cycli vanwege de krachtige vetverbrandende effecten.

Cardarine verhoogt de lipolyse aanzienlijk door vetzuuroxidatie te induceren. Hierdoor verschuift Cardarine de primaire energiebron van het lichaam van glucose naar vetreserves. Het resultaat is een snelle afname van vetmassa (zowel subcutaan als visceraal). We hebben patiënten gehad die tot 40 pond verloren tijdens een Cardarine-kuur in combinatie met een caloriearm dieet.

Onze ervaring en onderzoek suggereren ook dat Cardarine milde anabole eigenschappen heeft, wat helpt om spierweefsel te behouden tijdens het cutten. Studies hebben aangetoond dat Cardarine 1,3 kg (2,9 pond) aan magere spiermassa kan toevoegen aan gebruikers na 12 weken gebruik van 10 mg/dag (1).

Cardarine heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder positieve effecten op de bloedsuikerspiegel en insuline, wat ertoe kan leiden dat het een effectieve behandeling voor type II diabetes wordt in de geneeskunde.

Cardarine heeft ook zeer positieve effecten op cholesterol, waarbij studies aantonen dat het HDL-cholesterol met 17% verhoogt en LDL met 7% vermindert (3) bij een dosis van 10 mg/dag.

Wij hebben vastgesteld dat de effecten van Cardarine op spieruithoudingsvermogen buitengewoon zijn.

Klinische studies tonen dit ook aan, waarbij gebruikers binnen slechts 3 weken verbeteringen van 68% ervaren. Dit gebeurt doordat Cardarine snelle spiervezels omzet in langzame spiervezels (5), wat leidt tot een toename van mitochondriën en het vertragen van vermoeidheid.

Omdat Cardarine geen SARM is, heeft het geen negatieve invloed op de HPTA (hypothalamus-hypofyse-testikel as), waardoor endogene testosteronniveaus niet zullen afnemen (wat betekent dat een PCT niet nodig is).

Resultaten Cardarine

De bovenstaande gebruiker gebruikte Cardarine 12 weken lang, waarbij hij de eerste week 10 mg/dag nam en de volgende 11 weken 20 mg/dag.
Hij ging van 205 pond naar 165 pond, verloor 40 pond en verminderde zijn vetpercentage met ongeveer 10%.


Bijwerkingen van Cardarine

Sommige leden van de fitnessgemeenschap zijn op hun hoede voor Cardarine nadat uit preklinisch veiligheidsonderzoek bleek dat proefpersonen kankergezwellen ontwikkelden (6).

Dergelijk onderzoek is echter niet betrouwbaar genoeg om te concluderen dat Cardarine een zeer kankerverwekkende stof is. Ten eerste was de laagste dosering die aan de knaagdieren werd gegeven 3-6 keer hoger dan de typische dosering die door de gemiddelde man of vrouw wordt ingenomen.

Bovendien gebruikten de knaagdieren Cardarine 2 jaar onafgebroken, wat neerkomt op een derde van hun levensduur. De gemiddelde man of vrouw neemt daarentegen slechts 8-12 weken Cardarine.

Er is dus weinig bewijs dat Cardarine kanker veroorzaakt bij mensen wanneer het in een verstandige dosis op korte termijn wordt ingenomen. Misbruik van deze PPARD kan echter leiden tot celproliferatie.

Cardarine kan ook hepatotoxiciteit veroorzaken, waarbij Dr. Thomas O’Connor (een van onze artsen) ALT- en AST-schommelingen waarnam die hij beschreef als het equivalent van een inname van 50 mg Anavar per dag. Dit is een zeer hoge dosis Anavar, waarvan al bekend is dat het leverontsteking veroorzaakt; gebruikers van Cardarine moeten dus voorzichtig zijn en de leverwaarden tijdens de kuur in de gaten houden.

4. Ostarine (MK-2866)

Op basis van onze tests beschouwen we Ostarine (MK-2866) als de beste SARM voor beginners. Dit komt doordat de voordelen van Ostarine de bijwerkingen grotendeels overtreffen.

Ostarine versterkt het anabolisme door androgeenreceptoren te stimuleren en de activatie van satellietcellen te induceren, wat leidt tot een toename van myonuclei in de spieren.

Ostarine veroorzaakt ook gelijktijdig subcutaan en visceraal vetverlies door verbeteringen in de insulinegevoeligheid.

Typisch zien we dat gebruikers tot 10 pond aan magere spiermassa winnen, terwijl ze hun lichaamsvetpercentage merkbaar verlagen en hun spierdefinitie verbeteren. De kracht zal ook toenemen, zij het niet op hetzelfde niveau als krachtigere bulk-SARMs (zoals RAD 140 of LGD-4033).

Ostarine verhoogt niet het natuurlijke aromatase-niveau van het lichaam. Hierdoor veroorzaakt het geen vochtretentie en produceert het droge winst. Daarom kan Ostarine effectief worden gebruikt tijdens lean bulks of cut-cycli.

Ostarine (MK-2866) Resultaten

Deze gebruiker nam 20 mg/dag Ostarine gedurende 45 dagen, wat resulteerde in een gewichtsverlies van 7 pond. Grote verbeteringen in spierdefinitie (zoals hierboven) zijn gebruikelijk wanneer gebruikers Ostarine combineren met een caloriearm dieet.

Deze gebruiker heeft ook een aanzienlijke hoeveelheid spierhypertrofie gekregen, met name in zijn deltoïden, borstspieren en armen.

Opmerking: De effecten van Ostarine bij vrouwen zijn vergelijkbaar met die bij mannen; echter, vrouwen ervaren aanzienlijk betere winst in spiermassa. Het is gebruikelijk dat vrouwen 20 pond vetvrije massa toevoegen met Ostarine (zonder enige virilisatie-effecten).

Bijwerkingen van Ostarine Ostarine is een van de beste SARMs die beschikbaar zijn, grotendeels vanwege zijn milde aard en veiligheidsprofiel.

Het zal echter nog steeds de testosteronniveaus onderdrukken in verschillende mate, afhankelijk van het individu.

Ondanks dat onze SHBG-tests een vermindering van het totale testosteron laten zien, is het gebruikelijk dat gebruikers geen hypogonadale symptomen ervaren, waarbij libido, stemming en energie op normale niveaus blijven.

Er is een algemene consensus dat Ostarine slechts mild onderdrukkend is. We hebben echter dalingen van 60-70% in endogeen testosteron geregistreerd.

In dergelijke gevallen kan een PCT (zoals Nolvadex) worden gebruikt om de genezing van de HPTA te versnellen. Andere gebruikers die geen bijwerkingen opmerken, kunnen ervoor kiezen geen PCT te gebruiken.

Ostarine zal de cholesterolniveaus negatief beïnvloeden, waardoor de bloeddruk stijgt. Daarom moeten gebruikers met van nature hoge bloeddruk Ostarine (evenals andere SARMs) vermijden.

Ostarine kan ook de volgende bijwerkingen veroorzaken bij sommige gebruikers:

  • Hoofdpijn
  • Pijnlijke spieren
  • Vermoeidheid

Sommige Ostarine-gebruikers melden kleine hoeveelheden haarverlies tijdens cycli. Ostarine beïnvloedt niet direct het 5-alpha-reductase-enzym; het concurreert echter met natuurlijk testosteron bij het binden aan androgeenreceptoren. Ostarine wint onvermijdelijk deze strijd tegen natuurlijk testosteron, wat resulteert in hogere hoeveelheden vrij testosteron die worden omgezet in DHT.

Ondanks dat indirecte haarverdunning of -verlies op de hoofdhuid een mogelijkheid is, is het alleen waarschijnlijk dat het degenen beïnvloedt die genetisch vatbaar zijn voor mannelijke kaalheid.

5. YK-11

YK-11 is geen SARM, maar een krachtige myostatineremmer. Myostatine is een myokine die myogenese onderdrukt en spiergroei remt.

Door de myostatinespiegels te verlagen, kunnen gebruikers hun spieropbouwpotentieel effectief vergroten.

In 1998 evalueerden BALCO-laboratoria 62 mannen die uitzonderlijke spiergroei ervoeren door gewichtheffen. Negen van deze 62 mannen bleken een tekort aan myostatine te hebben, waarbij Flex Wheeler de zeldzaamste aandoening van allemaal had – die het exon 2-gen beïnvloedde.

Dergelijke tekorten kunnen doorgaans resulteren in dubbele spiergroei van een normale man. Verminderd lichaamsvet en verhoogde spierkracht zijn andere bijproducten van minder myostatine.

YK-11 Resultaten

YK-11 resultaten

De bovenstaande gebruiker heeft 15 pond gewonnen van een 6-weken durende kuur van YK-11, waarbij hij gedurende de eerste 3 weken 10 mg/dag en gedurende de laatste 3 weken 15 mg/dag nam. Zijn lichaamsvetpercentage is ook merkbaar gedaald, wat aangeeft dat hij meer dan 15 pond aan magere spiermassa heeft gewonnen van zijn kuur.

YK-11 Bijwerkingen

De enige reden waarom YK-11 niet hoger op onze lijst staat, is vanwege de sterke bijwerkingen.

We zouden de effecten van YK-11 vergelijken met Trenbolone met betrekking tot verhoogde agressie, woede, paranoia en angst.

YK-11 is ook een droge stof, zoals Trenbolone, dus gewrichtspijn kan ook een probleem zijn voor sommige gebruikers. Dit geldt vooral voor personen die zich richten op het tillen van zware gewichten met weinig herhalingen. Een oplossing hiervoor zou zijn om met lichtere gewichten te trainen en meer herhalingen uit te voeren.

Over het algemeen zullen alle gebruikelijke bijwerkingen die geassocieerd worden met SARMs optreden bij YK-11, maar met grotere intensiteit. De meest problematische bijwerkingen die we zien bij YK-11 zijn:

  • Suppressie van testosteron
  • Haaruitval
  • Acne

Een PCT is dus essentieel voor het herstellen van endogeen testosteron, bij voorkeur door Nolvadex te combineren met een ander LH (luteïniserend hormoon)-stimulerend medicijn, zoals Clomid.

Veranderingen in cholesterol- en leverwaarden zijn vrijwel zeker bij YK-11. Sommige gebruikers ervaren echter geen significante hoeveelheden hepatotoxiciteit of cardiotoxiciteit tijdens bloedonderzoeken.

6. S23

S23 is een van de beste SARMs voor het vergroten van spierhypertrofie en kracht. Echter, S23 staat niet hoog op onze lijst vanwege de veelvoorkomende neiging om sterke bijwerkingen te veroorzaken. In termen van anabole steroïden zou S23 het SARM-equivalent van Winstrol zijn (droge spierwinst en opvallend vetverlies).

Vanwege de toxiciteit van S23 vermijden beginners vaak deze SARM totdat ze eerst enkele mildere SARMs hebben genomen (zoals Ostarine of RAD 140). Na dit punt kan S23 worden genomen om spierhypertrofie of krachtplateaus te overwinnen.

Afhankelijk van iemands genetica en hoe ze reageren op S23, kan het worden beschouwd als de beste SARM of de slechtste. Gebruikers kunnen opmerkelijke winst ervaren terwijl ze beheersbare bijwerkingen ervaren.

Of, ze kunnen verwoestende bijwerkingen ervaren, zelfs zo ernstig dat ze hun kuur vroegtijdig beëindigen.

Volgens onze ervaring zullen de resultaten op S23 waarschijnlijk niet fenomenaal zijn voor iemand die al meerdere SARMs heeft gebruikt. Een tussenliggende of ervaren SARMs-gebruiker zal nog steeds 10 pond (of meer) spiermassa winnen van hun eerste S23-kuur. Een beginner die nog niet eerder SARMs heeft gebruikt, zal echter ongeveer 15-20 pond winnen van S23; beginnersgebruik wordt echter niet aanbevolen.

S23 Resultaten

Deze gebruiker nam 32 mg S23 gedurende 10 weken, waarbij hij de helft van de dosis ’s ochtends en de helft ’s avonds nam voor piekelevaties van S23. Hij won ongeveer 20 pond spiermassa terwijl hij zijn lichaamsvetpercentage verminderde. Ongeveer de helft van dit gewicht is echter toegeschreven aan spiergeheugenwinst en niet inherent aan S23.

S23 Bijwerkingen

Anecdotisch meldde een gewichtheffer dat 10 mg/dag S23 hem meer bijwerkingen gaf dan 25 mg/dag Anadrol. We beoordelen Anadrol als een van de meest schadelijke steroïden voor de gezondheid vanwege de significante hepatotoxiciteit en cardiotoxiciteit.

Bijwerkingen van S23 zijn vaak dosisafhankelijk maar soms genetisch bepaald.

Sommige mensen ervaren ergere effecten op S23 dan zelfs bij de meest toxische anabole steroïden.

Andere mensen ervaren echter uitzonderlijke spier- en krachtwinsten met minimale effecten (aanzienlijk minder dan bij anabole steroïden).

Sommige gebruikers melden zich geïrriteerd, agressief en boos te voelen op S23. Mensen kunnen ook lethargisch en depressief worden van deze stof, wat kan wijzen op een hoog toxiciteitsniveau.

We hebben vastgesteld dat S23 uiterst onderdrukkend is; daarom is een krachtige PCT essentieel om hypogonadale testosteronlevels te herstellen terwijl spierwinsten behouden blijven.

Gebruikers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van atherosclerose door S23, gezien de verwoestende effecten op bloedlipiden. S23 is ook hepatotoxisch, wat aanzienlijke verhogingen van ALT- en AST-enzymen veroorzaakt.

S23 zal geen waterretentie of gynaecomastie veroorzaken vanwege de diuretische effecten. Androgenetische bijwerkingen, zoals acne en haaruitval, zijn echter mogelijk.

7. Andarine (S4)

Andarine is een zeer milde SARM, vergelijkbaar met Ostarine, dus het zal niet dezelfde resultaten opleveren als YK-11, S23, RAD 140 of LGD-4033.

We hebben echter gezien dat het 5–10 pond magere spiermassa toevoegt aan beginners terwijl het kracht dramatisch verhoogt en vetmassa vermindert. Sommige individuen die hun gezondheid prioriteren en niet op zoek zijn naar enorme spierwinsten, kunnen Andarine beschouwen als de beste SARM voor hun persoonlijke doelen.

Andarine verhoogt ook merkbaar de vasculariteit, waardoor het een wenselijke stof is bij het snijden op lage vetpercentages.

De reden waarom we Andarine aanzienlijk lager hebben gerangschikt dan Ostarine is dat het bij sommige gebruikers een negatieve invloed op het gezichtsvermogen heeft (wat niet voorkomt bij andere SARMs).

Andarine Bijwerkingen

Een unieke bijwerking van Andarine is dat gebruikers een gele of groene tint in hun zicht ervaren. Dit kan bijzonder gevoelig zijn bij fel licht.

Ook kan het enige tijd duren voordat de ogen zich aanpassen bij het overgaan van een lichte naar een donkere omgeving. Gelukkig is deze bijwerking tijdelijk, waarbij veel gebruikers melden dat hun gezichtsvermogen weer normaal is na de kuur .

Andarine zal aanzienlijke onderdrukking van endogeen testosteron veroorzaken, wat een PCT vereist voor sommige individuen die een laag libido en vermoeidheid ervaren.

Lever toxiciteit en cholesterol kunnen ook negatief worden beïnvloed; dit is echter waarschijnlijk niet merkbaar voor de meeste gebruikers.

Ibutamoren en Stenabolic

Ibutamoren, een groeihormoonsecretagoog, ontbreekt op deze lijst vanwege zijn vermogen om viscerale vetgroei te veroorzaken. Hoewel gebruikers dus ongeveer 6-8 pond mager spierweefsel kunnen aankomen, zal hun buik ook hypertrofiëren, waardoor ze er opgezwollen uitzien.

Stenabolic ontbreekt ook op deze lijst omdat het een SARM is met een lage biologische beschikbaarheid en dus een gebrek aan algehele effectiviteit. Daarom is het gebruikelijk dat gebruikers er geen effecten van merken.

Conclusie
De beste SARM hangt af van iemands voorkeuren en wat hij of zij wil bereiken.

De beste SARM voor beginners is waarschijnlijk Ostarine, omdat het een milde verbinding is die toch significante resultaten oplevert (8).

De beste SARM voor algehele gewichtstoename is LGD-4033, die zorgt voor een uitzonderlijke spiertoename (in combinatie met extra watergewicht om het intracellulaire volume in de spiercellen te vergroten).

De beste SARM voor vetvrije spiertoename is RAD 140, die zeer anabool is zonder aromatisatie te veroorzaken (9).

De beste ‘SARM’ voor vetverlies is Cardarine (10), ondanks dat het technisch gezien een PPARD is (en geen SARM).

Let op: SARM’s zijn strikt onderzoekschemicaliën en mogen niet door mensen worden ingenomen. Ze zijn niet goedgekeurd door de FDA en de volledige effecten worden nog niet helemaal begrepen.