LGD 4033 (Ligandrol): Bijwerkingen, dosering en voor en na foto’s

LGD 4033 (Ligandrol): Bijwerkingen, dosering en voor- en nafoto's.

LGD 4033 (Ligandrol) is een krachtige SARM die vaak wordt gebruikt door gewichtheffers voor bulken vanwege de positieve effecten op spiersterkte en hypertrofie.

Ligandrol en andere selectieve androgeenreceptormodulatoren tonen veelbelovende mogelijkheden voor de potentiële behandeling van cachexie vanwege hun anabole effecten en weefselselectiviteit. LGD 4033 bindt sterk aan de androgeenreceptor, vergelijkbaar met steroïden; echter, het is een zwakke agonist in de prostaat.

Daarom zullen de androgeenische effecten van testosteron en andere anabole steroïden niet optreden met LGD 4033, wat prostaathyperplasie voorkomt.

LGD 4033 werd in 2007 ontwikkeld en gesynthetiseerd door Ligand Pharmaceuticals (vandaar de naam ‘Ligandrol’), een Amerikaans biotechnologisch bedrijf.

Door de recente formulering zijn de langetermijneffecten van LGD 4033 momenteel onbekend, en het wordt geclassificeerd als een onderzoeksproduct dat nog geen goedkeuring van de FDA heeft ontvangen.

Daarom is LGD 4033 niet legaal voor cosmetische doeleinden (spieropbouw); het is echter wel legaal voor onderzoeksdoeleinden, dat wil zeggen, het toedienen aan je rat.

Hoewel de bijwerkingen van LGD 4033 nog niet volledig bekend zijn, heeft WADA besloten dat de positieve effecten op atletische prestaties al duidelijk zijn, wat heeft geleid tot een verbod op Ligandrol en andere SARMs in professionele sporten.

Voordelen van Ligandrol

Spiermassa In fase I klinische onderzoeken heeft LGD 4033 aanzienlijke toename in magere spiermassa opgeleverd (3). Een groep gezonde jonge mannen kreeg 1 mg/dag gedurende 3 weken en behaalde een gewichtstoename van 1,21 kg (2,67 lbs). Gezien de korte kuur, lage dosis en het gebrek aan trainingsstimulus om de spierwinst te maximaliseren, zijn dit zeer positieve resultaten.

Spiersterkte In de bovengenoemde studie registreerden de mannen ook verhoogde kracht bij de leg press en vermogen op de traptrainer vóór en na de 3-weekse kuur. Dit ondanks het feit dat ze deze specifieke oefeningen niet regelmatig uitvoerden tijdens het onderzoek.

Onze patiënten melden vaak uitzonderlijke krachtwinsten op LGD 4033, zelfs bij een calorie tekort.

We vinden het relatief gebruikelijk om na een kuur van LGD 4033 30+ lbs toe te voegen aan een squat of bench press 1RM, waarbij de effecten op kracht beter blijken te zijn dan de vermogens om magere spiermassa toe te voegen.

LGD 4033 veroorzaakt geen noemenswaardige vetverlies, in tegenstelling tot Ostarine of Cardarine, waardoor het meer geschikt is voor bulken dan voor cutten.

Ligandrol Bijwerkingen

Twee milde bijwerkingen die we zien bij LGD 4033 zijn hoofdpijn en een droge mond. Er kunnen echter ook meer problematische bijwerkingen optreden, zoals:

Cholesterolveranderingen

LGD 4033 heeft een aanzienlijk negatief effect op HDL-cholesterol, waarbij wetenschappers een vermindering van bijna 40% hebben waargenomen in slechts 3 weken bij een dosis van 1 mg/dag.

Hoge niveaus van HDL-cholesterol verminderen het risico op arteriosclerose en verbeteren de gezondheid van het hart. Dergelijke aanzienlijke verminderingen verhogen dus het risico op een myocardinfarct, vergelijkbaar met de effecten van orale anabole steroïden.

Deze verhogingen in bloeddruk kunnen worden toegeschreven aan LGD 4033 die oraal wordt toegediend en dus door de lever moet passeren. Dit kan het enzym hepatische lipase stimuleren, wat deze veranderingen in HDL-cholesterol veroorzaakt.

Onderzoek toonde aan dat LDL-niveaus stabiel bleven; echter, serum triglyceriden daalden met bijna 15%, wat mogelijk enkele cardiovasculaire belasting vermindert.

Testosterononderdrukking

SARMs, ondanks dat ze niet-steroïdaal zijn, kunnen nog steeds de natuurlijke testosteronniveaus onderdrukken door hun agressieve binding aan de androgeenreceptor.

Dit vermindert vervolgens LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikelstimulerend hormoon).

We hebben gevonden dat LGD 4033 de meest krachtige SARM op de markt is en de meest onderdrukkende.

In de eerder geciteerde proef waarbij 1 mg/dag Ligandrol werd toegediend, daalde het totale testosteron van de deelnemers met 50%. Vrij testosteron daalde ook met ongeveer 40%.

Het duurde 56 dagen zonder medicatie voordat het endogene testosteron van de gebruikers weer normaal was.

Aangezien gebruikers doorgaans 5 mg/dag LGD 4033 en meer innemen, is de testosterononderdrukking in dit geval waarschijnlijk ernstiger, wat wijst op aanzienlijke (maar tijdelijke) schade aan de HPTA (hypothalamisch-hypofysair-testiculaire as).

Lever Toxiciteit

In een gerandomiseerde klinische proef werd LGD 4033 toegediend aan 76 gezonde mannen, waarbij geen noemenswaardige veranderingen in serumaminotransferasen werden waargenomen bij doseringen van 0,1, 0,3 en 1 mg/dag gedurende 21 dagen (4).

Echter, een onderzoeksartikel meldde dat een man geelzucht ontwikkelde na het toedienen van 10 mg/dag LGD 4033 gedurende 2 weken. Het hepatotoxiciteitsniveau van LGD 4033 is waarschijnlijk intrinsiek (dosisafhankelijk), wat we anecdotisch hebben vastgesteld.

Verder onderzoek toont aan dat een andere man (24 jaar oud) een hepatocellulaire leverbeschadiging ontwikkelde na gebruik van LGD 4033 (5). De gebruikte dosis werd niet vermeld, dus voorzichtigheid is geboden bij het innemen van deze SARM, aangezien verder onderzoek nodig is om de exacte dosis te bepalen die dergelijke hepatotoxiciteit veroorzaakt.

Waterretentie en Gynecomastie

In theorie zou LGD 4033 geen estrogenische bijwerkingen moeten veroorzaken, aangezien het niet aromatiseert of direct de estrogenreceptoren stimuleert.

We zien echter dat Ligandrol concurreert met natuurlijk testosteron bij het binden aan de androgeenreceptor. De hogere affiniteit van LGD 4033 betekent dat het natuurlijke testosteron van het lichaam deze strijd verliest en in plaats daarvan meer beschikbaar wordt voor binding aan andere receptoren, zoals oestrogeen.

Daarom kan LGD 4033 indirect hogere oestrogeenniveaus veroorzaken, wat het risico van mogelijke opgezette buik en/of gynecomastie verhoogt.

Haargroei

Sommige LGD 4033-gebruikers melden haaruitval of recessie van haar op de hoofdhuid, vergelijkbaar met anabole steroïden. Er zijn twee redenen waarom dergelijke haaruitval mogelijk is, ondanks de zwakke androgeniciteit van LGD 4033.

Vergelijkbaar met hoe oestrogeenniveaus indirect kunnen stijgen door meer natuurlijk testosteron dat aan andere receptoren bindt, kan LGD 4033 ook de DHT-niveaus verhogen (waardoor het natuurlijke niveau van 5-alpha reductase in het lichaam toeneemt).

DHT (Dihydrotestosteron) is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de miniaturisatie van follikels op de hoofdhuid, waarbij overmatige niveaus androgenetische alopecia veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van haaruitval door LGD-4033 is telogeen effluvium. Tot 90% van de haarfollikels is actief groeiend op de hoofdhuid, en 10% rust. Wanneer haarfollikels in de groeifase (anagen) zijn, is het gemiddelde natuurlijke haarverlies 100 haren per dag.

Bij telogeen effluvium, d.w.z. plotselinge schokken of veranderingen in het lichaam, kan tot 30% van de haarfollikels in de rustfase (telogeen) terechtkomen, waarbij 300 haren per dag verloren gaan.

We vinden dat het introduceren van SARMs in het lichaam telogeen effluvium kan stimuleren, wat de haaruitval in wezen verdrievoudigt; echter, dergelijke uitval is doorgaans omkeerbaar na de kuur.

Onze patiënten melden vaak haarversterking na slechts 1-2 weken na de kuur, wanneer hormonen weer normaal zijn en haarfollikels terugkeren naar de anagen (groeiende) fase.

LGD 4033 Dosering

Een dosis is op dit moment nog niet vastgesteld door medische experts, aangezien LGD 4033 nog niet door de FDA is goedgekeurd. In onderzoeken zijn echter doseringen van 0,1, 0,3 en 1 mg vaak gebruikt, waarbij hogere doseringen meer uitgesproken resultaten opleveren.

Mannelijke gewichtheffers die LGD 4033 gebruiken voor het verbeteren van de lichaamsbouw zullen doorgaans 2–10 mg/dag nemen.

Vrouwen kiezen voor de lagere doseringen in dit bereik (2 mg/dag) om het risico op virilisatie bijwerkingen te voorkomen.

LGD 4033 wordt eenmaal per dag ingenomen. Doseringen kunnen worden verlaagd, zodat gebruikers hun voortgang gedurende de kuur kunnen behouden. Dus, 1-2 mg/dag kan een startdosis zijn, met verhogingen van 1-2 mg per week totdat een gewenst maximaal dosering is bereikt. Sommige gebruikers kiezen er mogelijk niet voor om de kuur af te bouwen omwille van het gemak.

Opmerking: Hoewel mannen tot 10 mg/dag van LGD 4033 kunnen nemen, leveren doseringen boven de 6 mg/dag naar onze ervaring minimale extra resultaten op.

LGD 4033 Kuur

Voor Mannen (Niet-Getaperde Kuur)
LGD 4033: 6 mg/dag gedurende 8 weken.

Voor Mannen (Getaperde Kuur)

  • Week 1: 4 mg/dag
  • Week 2: 4 mg/dag
  • Week 3: 5 mg/dag
  • Week 4: 5 mg/dag
  • Week 5: 6 mg/dag
  • Week 6: 6 mg/dag
  • Week 7: 6 mg/dag
  • Week 8: 6 mg/dag

Voor Vrouwen

  • Week 1: 1 mg/dag
  • Week 2: 1 mg/dag
  • Week 3: 2 mg/dag
  • Week 4: 2 mg/dag

Opmerking: Hoe hoger de dosering en de duur van de kuur, hoe meer uitgesproken de bijwerkingen zullen zijn voor gebruikers.

LGD 4033 Resultaten: Voor en na foto’s

Deze gebruiker voerde een 8 weken durende LGD 4033 kuur uit, met toediening van 5 mg/dag. Hij kwam aanvankelijk 13 pond aan, wat afnam tot 10 pond toen het watergewicht na de kuur afnam.

Hij gaf toe te eten met een agressief calorieoverschot, dus een deel van dit gewicht kan worden toegeschreven aan toegenomen onderhuids lichaamsvet.

Hij vertelde dat vrienden en familie opmerkingen maakten over de toename van de grootte van zijn armen na 3 weken in zijn kuur(sommigen van hen waren niet op de hoogte van zijn SARM-gebruik).

Gezien zijn hoge calorie-inname waren zijn resultaten op het gebied van spierhypertrofie van LGD 4033 mild.

Er was echter een drastisch verschil in spierkracht, met een voor- en na-logboek van zijn liften hieronder:

Bankdrukken

Voor: 185 lbs x 5 herhalingen
Na: 205 lbs x 8 herhalingen

Schouderdruk

Voor: 110 lbs x 5 herhalingen
Na: 125 lbs x 6 herhalingen

Squat

Voor: 230 lbs x 5 herhalingen
Na: 255 lbs x 8 herhalingen

Deadlift

Voor: 285 lbs x 5 herhalingen
Na: 315 lbs x 8 herhalingen

Hij meldde ook dat hij de bovenstaande verbeteringen in kracht na de kuur heeft behouden.

Wat betreft hoe LGD 4033 hem beïnvloedde, zei hij dat het hem het gelukkigste heeft gemaakt dat hij zich in lange tijd gevoeld heeft. Dit, samen met onze anekdotische rapporten, suggereert dat Ligandrol een zeer doeltreffende SARM kan zijn voor mentaal welzijn.

De belangrijkste bijwerking die hij ondervond was lethargie, die vanaf week 5 begon. Dit komt relatief vaak voor bij LGD 4033 en kan een zelfverdedigingsmechanisme van het lichaam zijn, dat probeert rust af te dwingen door toename van waterretentie en bloeddruk.

LGD 4033 Stacks

LGD 4033/RAD 140 stack
Een veelvoorkomende stapel is de combinatie van LGD 4033 met RAD 140, twee van de krachtigste SARMs die beide spierkracht en hypertrofie bevorderen (met minimale vetverbranding).

Hoewel het stapelen van LGD 4033 met RAD 140 de resultaten kan verbeteren, zullen de bijwerkingen ook toenemen, met name op het gebied van:

  • Leverwaarden
  • Cholesterol
  • Testosterononderdrukking

Voorbeeldkuur:

  • RAD 140 (Testolone): 10 mg/dag gedurende 8 weken
  • LGD 4033 (Ligandrol): 6 mg/dag gedurende 8 weken

Het afbouwen van de dosering zoals eerder beschreven in de LGD 4033-kuur kan ook worden uitgevoerd met deze stapel voor LGD 4033. Sommige gebruikers kunnen echter ervoor kiezen dit niet te doen omwille van het gemak.

Bij afbouw kan LGD 4033 beginnen met 4 mg/dag gedurende de eerste 2 weken, waarna de dosering vanaf de 3e week wordt verhoogd tot 6 mg/dag. Hogere doseringen kunnen worden gebruikt, maar dit wordt niet aanbevolen om overmatige bijwerkingen te voorkomen.


LGD 4033/MK 677 stack
LGD 4033 kan ook worden gestapeld met MK-677 (Ibutamoren), een groeihormoonsecretagoog. MK-677 verhoogt de spiermassa en bevordert subcutane vetverbranding zonder de leverenzymen of cholesterolwaarden te verslechteren.

Dit kan een gewenste combinatie zijn voor gebruikers die tijdens het bulken aanzienlijk vet willen verliezen, wat zorgt voor meer spierdefinitie naast spiergrootte.

Echter, wij merken dat MK-677 ook zorgt voor meer waterretentie (tijdelijk) en visceraal vet (permanent), wat een opgeblazen en uitpuilend uiterlijk van de buikstreek kan veroorzaken. Hogere niveaus van visceraal vet zijn het gevolg van het negatieve effect van MK-677 op insulineresistentie.

Voorbeeldkuur:

  • MK-677: 15 mg/dag gedurende 16 weken
  • LGD 4033: 6 mg/dag gedurende 8 weken

MK-677 werkt langzaam en heeft voldoende tijd nodig om de GH-waarden (groeihormoon) te verhogen en de lichaamssamenstelling te beïnvloeden.

Een bijkomend voordeel van deze kuur is dat MK-677 de duur van LGD 4033 met 8 weken overschrijdt, wat fungeert als een vorm van PCT (post-cycle therapie). Hierdoor blijft het lichaam in een anabole toestand na het stoppen van Ligandrol, wat helpt om de behaalde winst te behouden.

LGD 4033, RAD 140 en MK 677 Stack: Voor- en nafoto’s

RAD 140 (Testolone) review: Resultaten en voor- en nafoto's.

Deze gebruiker stapelde LGD 4033, RAD 140 en MK 677 tegelijkertijd.

Hij ervoer een aanzienlijke toename in spierhypertrofie (≤10 lbs), hoewel dit ten koste ging van een hoger viscerale lichaamsvetpercentage (door de toevoeging van MK-677), wat werd aangegeven door een bredere taille.

Ook lijken de waterretentie en het onderhuidse vet iets te zijn toegenomen, mogelijk veroorzaakt door hogere hoeveelheden natuurlijk testosteron die worden omgezet in oestrogeen. Dit is het gevolg van natuurlijk testosteron dat stopt met binden aan de androgeenreceptor.

PCT voor LGD 4033

Uit onze testen blijkt dat LGD 4033 de HPTA (hypothalamisch-hypofysair-testiculaire as) beschadigt. Gebruikers kunnen daarom PCT (post-cycle therapy) gebruiken, vergelijkbaar met steroïdgebruikers, om het herstel van endogeen testosteron te versnellen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het bijna 2 maanden kan duren voordat de testosteronniveaus weer normaal zijn na een kleine dosis LGD 4033 van 1 mg/dag. We hebben ontdekt dat het toedienen van Nolvadex of Clomid na de kuur deze tijd kan halveren (6).

Afhankelijk van het niveau van suppressie, als gebruikers een agressieve PCT willen, is Nolvadex de krachtigere medicatie in vergelijking met Clomid.

  • 20 mg/dag Nolvadex, ingenomen gedurende 30 dagen, is een gebruikelijk protocol.
  • Als je kiest voor Clomid, is 25 mg/dag een effectieve dosis, ook ingenomen gedurende 30 dagen.

Als je geen nadelige fluctuaties in libido, seksuele prestaties, energie en stemming ervaart, kan een PCT mogelijk niet nodig zijn.

Halfwaardetijd van LGD 4033

De halfwaardetijd van LGD 4033 is 24-36 uur; daarom moet een PCT ongeveer 8 dagen na de laatste dosis beginnen (5,5 x halfwaardetijd = eliminatietijd).