Beste Post Kuur Therapy (PCT)

Beste Post Cycle Therapy (PCT) van Deus Medical. Effectieve producten voor hormonale regulatie na een steroïdkuur

Post-kuur therapy (PCT) is de fase waarin een bodybuilder medicijnen gebruikt om de endogene (natuurlijke) testosteronproductie te herstellen.

Anabole steroïden verstoren de functie van de HPT (hypothalamisch-hypofysair-testiculaire) as, omdat het lichaam excessief hoge serumtestosteronlevels detecteert.

Als gevolg hiervan geeft het lichaam een signaal om de testosteronproductie te stoppen in een poging homeostase te behouden door GnRH (gonadotropine-releasing hormone) te remmen.

Dit vermindert de afgifte van LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikelstimulerend hormoon), twee hormonen die cruciaal zijn voor de testosteronsynthese.

Wanneer een bodybuilder dus stopt met steroïden en exogeen testosteron wordt verwijderd, valt de natuurlijke testosteronproductie vaak stil.

Dit kan leiden tot verschillende psychologische en fysiologische bijwerkingen. De meest voorkomende die we zien zijn:

  • Verminderd welzijn
  • Lage libido
  • Erectiele disfunctie
  • Katabolisme (spierverlies)
  • Verminderde zaadcelproductie
  • Testiculaire atrofie

De ernst van de bovenstaande effecten hangt af van de gebruikte anabole steroïden, de doseringen en de duur van de kuur.

We vinden dat lage testosteronniveaus enkele weken of maanden na de kuur kunnen aanhouden, wat de kans op verslaving vergroot door sterke ontwenningsverschijnselen die aanhouden.

Het doel van een PCT is om dit proces drastisch te verkorten en zo het herstel van de natuurlijke testosteronproductie te versnellen. Bodybuilders in onze kliniek maken doorgaans gebruik van een of alle van de volgende medicijnen:

  • Clomid (clomifeen)
  • Nolvadex (tamoxifen)
  • HCG (humaan choriongonadotrofine)

Het Beste PCT Protocol

Dr. Michael Scally is een van de vooraanstaande medische experts op het gebied van hormoontherapie, met specialistische kennis over ASIH (anabole steroïden-geïnduceerde hypogonadisme).

Na het behandelen van honderden patiënten heeft Dr. Scally een PCT-protocol ontwikkeld dat werd gebruikt in een klinisch rapport om 19 gezonde mannen te behandelen. Al deze mannen hadden extreem onderdrukte testosteronniveaus als gevolg van het gebruik van testosteron en Deca Durabolin gedurende 12 weken.

Het volgende protocol behandelde 100% van de mannelijke proefpersonen succesvol, waarbij hun serumtestosteronniveaus binnen 45 dagen weer normaal werden. Dit is een prestatie, aangezien het gebruikelijk is dat bodybuilders tot 4 maanden na een steroïdenkuur lage testosteronniveaus ervaren.

  • HCG: 2000IU wordt om de andere dag toegediend gedurende 20 dagen.
  • Tamoxifen (Nolvadex): 2 x 20mg gedurende 45 dagen
  • Clomiphene (Clomid): 2 x 50mg gedurende 30 dagen

Het bovenstaande post-cycle therapieplan moet als agressief worden beschouwd. In onze ervaring is het noodzakelijk en zeer effectief als krachtige AAS worden gebruikt.

Als mildere steroïden worden gebruikt (zoals Anavar, Primobolan of Turinabol), kunnen de testosteronniveaus mogelijk slechts gematigd onderdrukt zijn (in plaats van volledig uitgeschakeld).

In dit geval zijn alle drie deze PCT-medicijnen mogelijk niet nodig, omdat we hebben gezien dat een of twee van deze geneesmiddelen geweldige resultaten opleveren.

De timing van een PCT is cruciaal voor de effectiviteit. Als het te vroeg begint, zien we vaak dat het ineffectief is vanwege de aanwezigheid van exogeen testosteron in het lichaam. Als het te laat begint, zal het lichaam al in een katabole toestand verkeren, met al aanwezige ontwenningsverschijnselen.

De timing van een PCT moet worden afgestemd op de halfwaardetijd van de ingenomen steroïde(n). Als gebruikers meerdere AAS gelijktijdig nemen, moet een PCT beginnen nadat het laatste bestanddeel het lichaam heeft verlaten, d.w.z. het langzaamste.

Hier is een gids zodat gebruikers weten wanneer ze hun PCT moeten starten:

SteroidWanneer te beginnen na laatste toediening
Testosteron Enanthaat2 weken
Testosteron Cypionaat2 weken
Testosteron Suspensie6-8 uur
Sustanon3 weken
Winstrol12 uur
Dianabol6-8 uur
Deca durabolan3 dagen
Primabolan depot14 dagen
Anavar8-10 uur

Clomid

Clomid is een SERM (selectieve oestrogeenreceptormodulator), vaak voorgeschreven aan vrouwen als een vruchtbaarheidsmiddel, dat fungeert als een ovulatiestimulator.

Clomid verhoogt de afscheiding van gonadotropines (LH en FSH) door de remming van oestrogeen in verschillende weefsels, wat leidt tot een toename van endogeen testosteron.

Ondanks dat het de oestrogene effecten in veel delen van het lichaam blokkeert, hebben onze tests aangetoond dat Clomid de oestrogeenactiviteit in de lever verhoogt, wat zorgt voor een positieve verandering in cholesterolniveaus.

Dit is bijzonder nuttig bij het reguleren van bloedlipiden en het verlichten van cardiovasculaire belasting bij onze patiënten na een kuur.

Openbaarmaking: We accepteren geen enkele vorm van reclame op Inside Bodybuilding. We genereren inkomsten via doktersconsultaties en zorgvuldig geselecteerde supplementaanbevelingen, die uitstekende resultaten hebben opgeleverd bij onze patiënten.

Clomid Bijwerkingen

Onze patiënten hebben visuele veranderingen gerapporteerd bij het gebruik van Clomid in hoge doses.

Dit omvat flitsen of wazig zicht; deze zijn echter vaak tijdelijk en verdwijnen binnen enkele dagen of weken na de kuur.

Het is onbekend wat deze veranderingen in het gezichtsvermogen veroorzaakt. In zeer zeldzame gevallen kunnen dergelijke bijwerkingen onomkeerbaar zijn, maar dit hebben we nog niet meegemaakt.

Als er oogheelkundige veranderingen optreden, moeten gebruikers onmiddellijk stoppen met het gebruik van Clomid en een oogarts bezoeken voor een dringend onderzoek.

Meer voorkomende bijwerkingen van Clomid, volgens onze ervaring, zijn onder meer:

  • Opvliegers
  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Leverbelasting
  • Verminderd gezichtsvermogen

Nolvadex

Nolvadex (tamoxifen-citraat) is een SERM die vaak wordt voorgeschreven aan vrouwen met borstkanker en wordt beschouwd als een van de belangrijkste redenen waarom het sterftecijfer bij borstkankerpatiënten de afgelopen tien jaar aanzienlijk is gedaald.

Nolvadex werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1962 en aanvankelijk voorgeschreven voor de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid.

Later werd echter waargenomen dat het anti-mitogene effecten had, wat de stimulatie van borstweefsel verminderde en gunstig was om de groei van borstkanker te vertragen.

Nolvadex vertoonde ook kankerbestrijdende eigenschappen door de blokkering van proteïnekinase C (PKC) via oxidatieve stressmechanismen.

Bodybuilders die wij behandelen, gebruiken Nolvadex vaak om het ontstaan van gynaecomastie (ophoping van borstweefsel) te voorkomen.

Als PCT werkt Nolvadex op dezelfde manier als Clomid, door de productie van LH en FSH te stimuleren via de remming van de negatieve effecten van oestrogeen in de hypothalamus (en daarmee het herstel van de HPT-as).

Nolvadex bijwerkingen:

  • Huiduitslag
  • Opvliegers
  • Verminderd aantal witte bloedcellen
  • Visuele stoornissen
  • Bloedstolsels (diepe veneuze trombose)
  • Leverbelasting
  • Baarmoedersarcoom en endometriumkanker zijn in verband gebracht met het gebruik van Nolvadex; echter, het risico is erg laag, ongeveer 1 op 500 gevallen. Dergelijke bijwerkingen worden ook geassocieerd met langdurig gebruik (meer dan 2 jaar). Dit hebben we in onze kliniek tot nu toe nog niet gezien.

HCG

HCG (humaan choriongonadotrofine) is een hormoon dat door vrouwen in grote hoeveelheden wordt geproduceerd in de vroege stadia van de zwangerschap, wat de toename van progesteron bevordert en helpt bij het voeden van de zich ontwikkelende foetus en zijn omgeving (ter voorkoming van een miskraam).

We hebben ontdekt dat hCG, wanneer het na een kuur wordt ingenomen, de luteïniserend hormoon (LH) niveaus verhoogt en de Leydig-cellen stimuleert om meer endogeen testosteron te produceren.

HCG is niet alleen gebruikt bij de behandeling van mannelijke hypogonadisme, maar ook bij obesitas. Vroeger werd aangenomen dat hCG mogelijk een stimulerend effect had op T3-niveaus; echter, we hebben dit niet waargenomen in onze tests.

We hebben echter wel gemerkt dat hCG een eetlustremmend effect heeft, waardoor mensen zeer caloriearme diëten kunnen volgen zonder overmatige honger te voelen.

In 1957 werd hCG het meest voorgeschreven middel voor gewichtsverlies vanwege het krachtige (maar indirecte) effect op verzadiging.

Daarom kan hCG vooral gunstig zijn na een cut-kuur om mogelijke gewichtstoename na steroïden te minimaliseren.

We hebben gemerkt dat HCG het meest effectieve post-cycle therapie-medicijn is voor de behandeling van testiculaire atrofie (krimp) vanwege de spermatogenese-stimulerende effecten.

HCG bijwerkingen:

De meest voorkomende bijwerkingen van HCG zijn een opgeblazen gevoel en pijn in de bekkenstreek.

Meer zeldzame bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, indigestie, acne, verlies van eetlust, vermoeidheid, hoofdpijn en kortademigheid.

PCT voor vrouwen

Post-cycle therapie wordt vaak als onnodig beschouwd voor vrouwen, wat mogelijk voortkomt uit hun kleinere hoeveelheden endogeen testosteron.

Net als bij mannen zal de endogene testosteronproductie bij vrouwen ook stoppen omdat het lichaam een teveel aan dit mannelijke hormoon detecteert.

Uit onze ervaring blijkt dat testosteron een cruciaal hormoon is bij vrouwen, dat hun libido, welzijn, energie en spiermassa sterk beïnvloedt.

We merken dat wanneer testosteron afneemt, ook oestrogeen aanzienlijk daalt door minder aromatisering (omzetting van testosteron in oestrogeen).

Dave Crossland heeft ook anekdotisch bewijs van vrouwelijke steroïdegebruikers die zeer lage oestrogeenspiegels, een slecht humeur, verminderd libido en depressie ervaren na een kuur.

Nolvadex is gebruikt als PCT bij vrouwen in een dosisbereik van 5-15 mg gedurende maximaal 4 weken. Veel van onze vrouwelijke patiënten melden dat dit een positief effect heeft op hun stemming en hun hormonale herstel versnelt.

Echter, we merken dat sommige vrouwen nog steeds een vertraging van 3 maanden ervaren voordat hun menstruatiekuur terugkeert.

HCG is geen optimale PCT-medicatie voor vrouwen, omdat het virilisatie en vergroting van de eierstokken kan veroorzaken. Clomid is mogelijk ook niet optimaal vanwege ovarium-overgevoeligheid.

De medische behandeling voor vrouwen die een tekort aan androgenen hebben, is DHEA (dehydroepiandrosteron), een van de meest cruciale hormonen bij vrouwen en een belangrijke voorloper van de synthese van androgenen en oestrogenen.

Een studie toonde aan dat 50 mg/dag DHEA het libido aanzienlijk verhoogde bij vrouwen ouder dan 70 jaar, wanneer het gedurende 1 jaar werd ingenomen.

Een andere studie toonde aan dat een 6 weken durende kuur van DHEA de seksuele functie bij vrouwen verbeterde, waaronder opwinding, kwaliteit van het orgasme en libido (6). Ze ontdekten ook dat depressieve symptomen met 50% afnamen, wat de stemming aanzienlijk verbeterde.

Deze vrouwen namen 90 mg/dag DHEA gedurende de eerste 3 weken, gevolgd door 450 mg/dag DHEA gedurende de resterende 3 weken.

Andere onderzoeken (Morales et al. 1994) hebben aangetoond dat 50 mg/dag DHEA, wanneer toegediend gedurende 3 maanden, het welzijn van vrouwen met 82% verbeterde (7). Ze rapporteerden ook meer ontspanning, verbeterde slaap, minder stress en meer energie.

Daarom is een effectieve post-cycle therapie voor vrouwen volgens onze ervaring:

  • 50 mg/dag DHEA gedurende 12 weken.

Veelgestelde vragen
Is een PCT essentieel?
Post-cycle therapie (PCT) is niet essentieel, omdat de natuurlijke testosteronniveaus uiteindelijk zullen herstellen. Een betere vraag is echter: is een PCT optimaal? Het antwoord daarop is ja, omdat gebruikers niet alleen meer van hun winst uit een kuur zullen behouden, maar ook hun mentale en seksuele gezondheid zullen verbeteren.

Een PCT kan als minder essentieel worden beschouwd bij het gebruik van milde anabole steroïden (AAS), zoals Anavar, omdat we alleen gematigde dalingen in endogeen testosteron zien.

Onderzoek komt overeen met onze bevindingen, waarbij een gematigde afname van 45% wordt waargenomen bij het gebruik van 20-40 mg/dag gedurende 12 weken (8).

Hoe weet ik of ik een PCT nodig heb?

De meest nauwkeurige manier om te weten of je een PCT nodig hebt, is door je testosteronniveau te laten testen.

Als je echter redenen hebt om niet naar een dokter te gaan, kun je vaak de volgende tekenen herkennen:

  • Depressie
  • Laag libido
  • Testiculaire atrofie (krimp)

Waar kopen bodybuilders PCT-medicijnen?
Bodybuilders maken een afspraak met een arts en hopen dat ze de nodige PCT-medicijnen voorgeschreven krijgen, of ze kopen ze op de zwarte markt (op dezelfde manier waarop ze anabole steroïden kopen).

De tweede methode houdt in dat ze rondvragen en een bron vinden waar ze contant kunnen betalen of online een betaling kunnen doen (wat risicovoller is als je je kaartgegevens invoert).

Hoeveel kosten PCT-medicijnen?
Een betrouwbare leverancier van anabole steroïden heeft ons de Amerikaanse marktprijzen voor PCT-medicijnen gegeven:

  • Clomid 50 x 50 mg tabletten: $49
  • Tamoxifen (Nolvadex) 50 x 20 mg tabletten: $49
  • HCG 11.000 IU: $75

Vereisen SARMs een PCT?
Op basis van onze ervaring zijn selectieve androgeenreceptormodulatoren (SARMs) onderdrukkend, wat betekent dat een PCT noodzakelijk is. De ernst van de daling in testosteron bepaalt het PCT-protocol en hoe agressief dit moet zijn.

Net als bij steroïden zien we dat bepaalde SARMs grotere dalingen in endogeen testosteron veroorzaken dan andere.

Over het algemeen, als gebruikers één SARM gebruiken, een lage tot gematigde dosering aanhouden en deze gedurende 8 weken of minder cyclen, zal waarschijnlijk slechts een gematigde daling in testosteron optreden.

In dat geval zijn 3 weken Nolvadex voldoende om de endogene testosteronniveaus weer normaal te maken, met 30 mg/dag voor week 1, 20 mg/dag voor week 2 en 10 mg/dag voor week 3.

Bij hogere doseringen of langere cycli kan Nolvadex gedurende 4 weken worden ingenomen, te beginnen met 40 mg voor week 1, waarbij de dosering met 10 mg per week wordt verlaagd voor de resterende 3 weken.

Voor een hooggedoseerde SARM-kuur kan een 4-weekse Nolvadex PCT nodig zijn, waarbij 40 mg/dag wordt ingenomen tijdens week 1 en 2, gevolgd door 20 mg/dag tijdens week 3 en 4.

We hebben gezien dat sommige individuen risico’s nemen met SARMs, bijvoorbeeld door meerdere verbindingen samen te stapelen, zoals Ostarine, RAD-140 en LGD-4033 in lange cycli van 12-16 weken. In dit geval vinden we dat een drastischer PCT-protocol nodig is, zoals de combinatie van Dr. Michael Scally:

  • hCG: 2000 IU wordt om de dag toegediend gedurende 20 dagen.
  • Tamoxifen (nolvadex): 2 x 20 mg gedurende 45 dagen
  • Clomifeen (clomid): 2 x 50 mg gedurende 30 dagen

Opmerking: sommige mensen verwarren bepaalde verbindingen met SARMs, zoals Cardarine en MK-677. Dit zijn geen SARMs en vereisen dus geen PCT, aangezien Cardarine een peroxisoomproliferator-geactiveerde receptor delta (PPAR-delta) is en MK-677 een groeihormoonsecretagoog is. Deze producten zijn naar onze ervaring niet onderdrukkend.

Hoeveel spier zal een PCT helpen behouden?
We hebben gezien dat effectieve PCT’s helpen om tot 80% van de spiermassa te behouden die tijdens een kuur is opgebouwd.

Milde verbindingen, zoals Anavar of Primobolan, kunnen gebruikers in staat stellen om grote hoeveelheden spierweefsel te behouden. Dit komt omdat onze tests minder dramatische pieken in exogeen testosteron tijdens de kuur laten zien (en dus minder endogene onderdrukking).

Opmerking: het is normaal om wat gewicht te verliezen na het stoppen met steroïden, vooral bij het gebruik van “natte” bulking-verbindingen, waarbij gebruikers wat intra- en extracellulaire vloeistof verliezen die zich eerder had opgehoopt door hoge oestrogeenspiegels. Dit moet niet worden verward met het verliezen van spiermassa.

PCT dieet en supplementen
Het dieet van een persoon kan ook helpen om testosteron en anabolisme na de kuur te verhogen.

Onze consultant, Dr. George Touliatos, heeft ontdekt dat een dieet rijk aan vlees en eigeel een effectief protocol is, aangezien cholesterol een steroïde hormoon is dat testosteron synthetiseert. Onderzoek heeft ook een verband gevonden tussen hogere HDL-niveaus en hoge testosteronniveaus bij mannen (9).

Dr. Touliatos stelt ook dat ZMA, d-asparaginezuur, tribulus terrestris, maca en vitamine D3-supplementen kunnen helpen om de natuurlijke testosteronproductie te maximaliseren.

Wat zijn de minst onderdrukkende anabole steroïden?
We hebben waargenomen dat Anavar en Primobolan de laagste mate van onderdrukkende effecten vertonen onder anabole steroïden. Bovendien moet worden opgemerkt dat deze stoffen bescheiden hepatotoxische en cardiotoxische eigenschappen hebben, waardoor ze behoren tot de veiligste anabole-androgene steroïden (AAS) die op de markt verkrijgbaar zijn.

Voordelen en nadelen van PCT

Voordelen:

  • Verhoogt de testosteronproductie (10, 11).
  • Verbetert het welzijn
  • Verhoogt de energie
  • Helpt om spiermassa te behouden
  • Vergroot de testikels
  • Verhoogt libido en erectiekwaliteit
  • Verbetert de vruchtbaarheid (12)
  • Betaalbaar

Nadelen:

  • Extra kosten (naast de steroïden)
  • Sommige medicijnen hebben bijwerkingen (voor gevoelige gebruikers).
Anabolenhuis.com toont steroïden en prestatiebevorderende supplementen zoals Sustanon, Trenbolon en Anavar, gericht op spiergroei en prestatieverbetering