Top 15 Tekenen van Steroïde-gebruik

Top 15 tekenen van steroïde-gebruik: Herken de symptomen en effecten

Velen zijn nieuwsgierig of bepaalde vrienden, familieleden of partners anabole-androgene steroïden gebruiken. Vanwege juridische kwesties, gezondheidszorgen en sociale stigma’s willen veel steroïdegebruikers echter niet zulke details onthullen (zelfs niet aan geliefden).

Het kan echter zijn dat ze dit niet hoeven toe te geven, omdat er tal van tekenen van steroïdegebruik zijn die waarneembaar zijn in iemands gedrag en uiterlijk.

In deze gids onthullen we de top 15 manieren om een steroïdegebruiker te herkennen; dus als iemand meerdere punten op deze lijst afvinkt, is de kans groot dat ze steroïden gebruiken of dat in hun leven hebben gedaan.

Opmerking: Deze lijst garandeert geen 100% nauwkeurigheid; hiervoor zou frequente, willekeurige testing nodig zijn.

15 tekenen van steroïdengebruik

1. Blozende huid

Blozende huid

We zien regelmatig dat anabole steroïden ervoor zorgen dat LDL-cholesterolwaarden stijgen en HDL-waarden dalen, wat leidt tot hypertensie in verschillende mate (afhankelijk van de gebruikte verbindingen).

Een symptoom van verhoogde bloeddruk is een toename van de kerntemperatuur van het lichaam.

Wanneer de temperatuur van een persoon stijgt, kan de huid er rood of roze uitzien.

Dit is een teken dat iemand momenteel anabole-androgene steroïden (AAS) gebruikt tijdens een kuur.

Het is belangrijk te begrijpen dat sommige mensen van nature een roodachtige huidskleur hebben; echter, als iemands teint is veranderd, kan dit wijzen op steroïdegebruik.

Opmerking: Er zijn andere medicijnen die de systolische bloeddruk kunnen verhogen, wat vergelijkbare roodheid veroorzaakt, zoals pre-workout supplementen of stimulant-gebaseerde vetverbranders.

2. Plotselinge veranderingen in lichaamssamenstelling

Als iemand plotseling 30 pond aan spiermassa heeft gewonnen in de afgelopen weken, duidt dit op steroïdegebruik (vooral het gebruik van bulking verbindingen).

Spieropbouw op een natuurlijke manier is een zeer traag proces dat vele jaren van hard werken en discipline vereist met betrekking tot training en voeding.

Als iemand veel spiermassa heeft opgebouwd en tegelijkertijd magerder is geworden, wijst dit ook op anabole hulp.

Dit komt omdat het voor natuurlijke bodybuilders erg moeilijk is om tegelijkertijd spieren op te bouwen en vet te verbranden, vanwege een calorie-overschot dat vaak nodig is om gewicht te winnen en een calorietekort om gewicht te verliezen.

Je kunt dus niet tegelijkertijd in een calorisch overschot en een tekort verkeren, wat de reden is dat bodybuilders twee afzonderlijke fasen hebben, bekend als bulking en cutting.

Echter, anabole steroïden zoals Anavar, Trenbolon, Testosteron of Winstrol maken het mogelijk om tegelijkertijd spieren op te bouwen en vet te verbranden.

Het is echter belangrijk op te merken dat wanneer iemand voor het eerst begint met krachttraining, het normaal is om aanzienlijke hoeveelheden spieren op te bouwen (20-30 pond) en tegelijkertijd vetreserves te verbranden als reactie op deze nieuwe prikkel.

Dramatische resultaten onder beginnende gewichtheffers staan bekend als ‘newbie gains’ en vinden voornamelijk plaats tijdens de eerste paar maanden van regelmatige training.

Als iemand plotseling 20-30 pond aan spieren wint, maar al lange tijd aan krachttraining doet, is dit een teken van een ‘enhanced athlete’.

De meest effectieve manier om te weten of iemand steroïden gebruikt, volgens onze ervaring, is het observeren van hun ‘gains-tijdlijn’.

Dit houdt in dat er verschillende foto’s van de persoon door hun leven heen verzameld worden om te zien wanneer bepaalde groeispurten zich voordoen.

Als iemand dramatische resultaten behaalde toen hij/zij voor het eerst begon met trainen, daarna stagneerde en vervolgens vijf jaar later een nieuwe opvallende groeispurt had, wijst dit op steroïdegebruik.

Als iemand echter buitengewoon gespierd was tijdens de puberteit, begon met krachttraining en 20 pond spieren opbouwde en daarna (ongeveer) dezelfde grootte behield, duidt dit op een sterke genetische aanleg en niet op anabool steroïdegebruik.

3. Roid rage

Anabole steroïden verhogen het testosteronniveau in het serum tot uitzonderlijk hoge niveaus, zoals blijkt uit onze SHBG-tests.

Als gevolg hiervan is het waarschijnlijk dat de agressie toeneemt, wat resulteert in woede-uitbarstingen bij sommige individuen.

De mate van woede hangt waarschijnlijk af van de persoon; echter, onze patiënten hebben vaak gerapporteerd dat ze zich minder geduldig en meer prikkelbaar voelen met de mensen om hen heen.

Helaas kan dit bijeffect leiden tot hypomanie of manische episodes, wat een negatieve invloed kan hebben op partners.

Uit één onderzoek bleek zelfs dat steroïdegebruikers twee keer zoveel kans hadden om een misdrijf te plegen met een wapen.

4. Disproportionele spiergroepen

Onderzoek suggereert dat steroïdegebruikers die aan krachttraining doen, aanzienlijk meer hypertrofie (grootte) en kracht opbouwen in vergelijking met steroïdegebruikers die sedentair zijn

Dus, als iemand steroïden zou gebruiken en bepaalde spieren niet zou trainen (zoals de quadriceps), kan dit resulteren in een meer disproportioneel lichaam in vergelijking met een natuurlijke gewichtheffer die op dezelfde manier traint.

Kortom, steroïden veroorzaken extreme hypertrofie in getrainde spiercellen. Daarom is het gemakkelijker om disproportioneel te worden als bepaalde spiergroepen niet hetzelfde niveau van volume krijgen als andere.

Opmerking: Disproportioneel grote spieren kunnen voorkomen bij natuurlijke atleten; echter, het potentieel voor ongelijkheid is aanzienlijk groter bij het gebruik van anabole-androgene steroïden.

5.Haaruitval (mannelijke kaalheid)

Het gebruik van anabole steroïden beschadigt vaak de haarzakjes op de hoofdhuid, waardoor genetisch gevoelige individuen MPB (mannelijke kaalheid) of alopecia kunnen ervaren.

We hebben vastgesteld dat haaruitval bijzonder vaak voorkomt bij het gebruik van sterk androgene steroïden, zoals Trenbolon, Anadrol en Testosteron.

Hoge niveaus van androgenen in het lichaam verhogen significant de DHT (dihydrotestosteron) niveaus, wat de haarzakjes doet krimpen. Dit kan leiden tot dunner wordend haar, terugtrekking of verlies van haar op de hoofdhuid, terwijl de lichaamsbeharing juist dikker en sneller kan groeien.

Opmerking: Volgens onze ervaring wordt dit bijeffect grotendeels beïnvloed door de genetica van een persoon; iemand zou steroïden kunnen nemen en weinig haaruitval merken (vooral als androgene steroïden worden vermeden). Gemiddeld zullen steroïden het haarverliesproces echter versnellen voor veel individuen, wat leidt tot meer terugtrekking of dunner wordend haar.

6. Exceptionele deltoïde/trapezius ontwikkeling

Exceptionele deltoïde/trapezius ontwikkeling

De deltoïde spieren (schouders) en trapeziusspieren ervaren vaak de meeste groei bij het gebruik van anabole steroïden.

Dit komt doordat er een groter aantal androgeenreceptoren in deze spieren te vinden is, waardoor ze gevoeliger zijn voor verhoogde hypertrofie (grootte) onder invloed van androgene verbindingen.

3D boulder-schouders en cobra-achtige traps zijn vaak onbereikbaar voor een natuurlijke bodybuilder.

Iemand kan echter anabole steroïden gebruiken zonder uitzonderlijk goed ontwikkelde deltoïde of trapeziusspieren te hebben, afhankelijk van de specifieke verbindingen die worden gebruikt.

Arnold Schwarzenegger vertoonde bijvoorbeeld nooit enorme hypertrofie in het deltoïde/trapeziusgebied; hij stond er echter om bekend minder androgene steroïden te gebruiken, zoals Dianabol (Methandrostenolone) en Deca Durabolin (Nandrolon).

De enige logische verklaring voor waarom een natuurlijke bodybuilder buitensporig grote deltoïde of trapeziusspieren zou hebben, is als hun training een hoog volume voor deze spiergroepen weerspiegelde in vergelijking met de rest van hun lichaam.

7. Acne

Acne vulgaris of seborrhea (vettige huid) kunnen zichtbare tekenen zijn van steroïdegebruik en komen vooral voor wanneer androgene verbindingen worden gebruikt (voorbeelden: Trenbolon, Testosteron, Anadrol).

We zien dat AAS overactieve talgklieren veroorzaakt, wat leidt tot overmatige niveaus van talgproductie.

Talg is een wasachtige stof die in normale hoeveelheden fungeert als een gezonde vochtinbrengende crème voor het haar en de huid.

Overproductie kan echter leiden tot verstopte poriën. In extreme gevallen hebben we gezien dat dit leidt tot cystische acne, waarbij cysten ter grootte van golfballen zich onder de huid kunnen vormen.

Deze bijwerking is meer genetisch bepaald; echter, als iemand bekend staat om een vettige huid, zal dit waarschijnlijk verergeren bij het gebruik van steroïden.

8. Moeilijkheden met plassen

Anekdotisch merken we dat androgene steroïden goedaardige prostaathyperplasie (vergroting van de prostaatklier) veroorzaken.

Dit kan leiden tot een geblokkeerde urineflow, waardoor het moeilijker wordt voor mannen om hun blaas volledig te legen.

Deze bijwerking inspireerde Dr. John Bosley Ziegler om een verbinding te ontwerpen die meer anabool dan Testosteron zou zijn, maar minder androgene eigenschappen zou hebben, omdat bekend was dat Sovjetatleten katheters gebruikten als gevolg van hun Testosterongebruik.

Dr. Ziegler slaagde in zijn missie door methandrostenolon te formuleren, wat vandaag bekend staat als Dianabol.

9. Gynecomastie

Gynecomastie is in wezen de vergroting of zwelling van borstweefsel bij mannen. Dit gebeurt door een hormonale disbalans, specifiek oestrogeendominantie.

Veel anabole steroïden bevatten het aromatase-enzym, dat verantwoordelijk is voor de omzetting van testosteron in oestrogeen (het vrouwelijke geslachtshormoon).

Daarom zien we mannen die opgezwollen tepels of borstweefsel dat lijkt op vrouwelijke borsten ontwikkelen, wat een anti-oestrogeen medicijn vereist om de zwelling te verminderen of een operatie om klierweefsel en overtollig vet te verwijderen.

Onze kliniek heeft protocollen om gynecomastie te voorkomen, zoals het gebruik van een AI (aromatase-remmer), zoals Anastrozol (Arimidex) of Letrozol (Femara). Deze medicijnen voorkomen de omzetting van testosteron naar oestrogeen.

Ook kunnen SERMs (selectieve oestrogeenreceptormodulators) worden ingenomen, zoals Tamoxifen (Nolvadex) tijdens een kuur, om de oestrogeenachtige effecten direct in de oestrogeenreceptoren van het borstweefsel te blokkeren.

We hebben gevonden dat SERMs optimaler zijn dan AIs in relatie tot cardiovasculaire gezondheid, omdat SERMs geen nadelige effecten hebben op de bloedlipiden.

Steroïdgebruikers kunnen ook kiezen voor minder oestrogene steroïden in een poging om deze visueel onaangename bijwerking te vermijden.

Enkele voorbeelden van sterk oestrogene steroïden zijn Anadrol, Dianabol en Testosteron.

Voorbeelden van anabole steroïden die niet aromatiseren (en zich omzetten in oestrogeen) zijn Anavar en Winstrol.

10. Vochtretentie/Opgeblazen gevoel

Andere implicaties die samenhangen met oestrogene steroïden zijn vochtretentie en een opgeblazen gevoel.

We vinden dat oestrogeen de osmotische gevoeligheid verhoogt (4) en de natriumretentie door fluctuaties in aldosteron (5); waardoor extracellulair vocht zich buiten de spiercellen ophoopt.

Dit draagt bij aan een vermindering van de spiertonus en een hoger aantal gevallen van een opgeblazen gevoel bij gebruikers, waarbij de omvang afhangt van de dosis.

Veel gewichtheffers en bodybuilders gebruiken vandaag de dag aanzienlijk hogere doses AAS dan eerdere generaties, wat resulteert in grotere tailleomtrekken en opgeblazener lichamen.

Steroid-geïnduceerde vochtretentie kan ook extreem volle en zelfs 3D-uitziende spieren veroorzaken. Dit komt door de verhoogde glycogeenopname in de spiercellen, wat zorgt voor uitzonderlijke dikte en een constant opgepompt uiterlijk.

11. Verhoogd Viseraal Lichaamsvet

We hebben bodybuilders behandeld die slank zijn maar toch een opgeblazen of uitstekende buik hebben.

Dit wordt niet altijd toegeschreven aan vochtretentie, maar eerder aan hogere niveaus van viscerale vet (VF).

Visceraal vet is vetweefsel dat zich ophoopt rond vitale organen, zoals de lever en darmen. Dit type vet is niet zichtbaar met het blote oog (in tegenstelling tot subcutaan vet); het kan echter de buik een gezwollen uiterlijk geven.

Hoge niveaus van VF worden geassocieerd met verhoogde gezondheidsrisico’s, zoals hart- en vaatziekten en type II diabetes.

Een studie mat het lichaamsvetpercentage van ex-steroïdgebruikers en vond dat ze gemiddeld minder vetmassa hadden in vergelijking met niet-steroïdgebruikers.

De groep steroïdgebruikers had echter hogere niveaus van viscerale vet in vergelijking met mannen die nooit AAS hadden gebruikt.

Deze toename van viscerale vet is te wijten aan verminderde insulinegevoeligheid veroorzaakt door anabole steroïden, waarvan we hebben vastgesteld dat deze nog jarenlang aanhoudt na het stoppen met steroïden.

In tegenstelling hiermee kunnen natuurlijke bodybuilders zeer slanke tailles tonen bij lage niveaus van lichaamsvet, zonder distensie of een opgeblazen gevoel (in het midden van het lichaam).

Hoewel veel anabole steroïden viscerale vet verhogen, is er bewijs dat bepaalde steroïden VF kunnen verminderen, althans in het geval van Anavar (Oxandrolon).

In één studie bleek dat het gebruik van Anavar niet alleen resulteerde in minder subcutaan vet, maar ook in minder viscerale vet in vergelijking met Testosteron (4). Dit kan verband houden met het verbeteren van de insulinegevoeligheid door Anavar in plaats van het verslechteren ervan (5,6).

12. Virilisatie bij Vrouwen

Virilisatie bij Vrouwen


Als vrouwen zeer androgenische steroïden gebruiken, kunnen ze virilisatie-effecten ervaren, ook wel bekend als masculinization.

Negatieve effecten die we vaak zien zijn:

  • Onregelmatige menstruatiecycli
  • Vergroting van de clitoris
  • Vermindering van de borstomvang
  • Haargroei op het lichaam
  • Haardosverlies
  • Meer uitgesproken kaaklijn
  • Adam’s appel (laryngeale prominentie)

Er zijn echter enkele vrouwelijke-vriendelijke steroïden met een laag risico op virilisatie, zoals Anavar en Primobolan. Als echter hoge doseringen worden gebruikt of cycli te lang duren, zijn de bovengenoemde effecten nog steeds mogelijk.

13. Erectiestoornis

De kwaliteit van de erectie neemt waarschijnlijk toe bij het gebruik van steroïden door grote pieken in exogene testosteron- en stikstofmonoxideproductie. Echter, naarmate een steroïdkuur zijn latere stadia bereikt en uiteindelijk stopt, is erectiestoornis een veelvoorkomend bijeffect bij onze patiënten door het stoppen van endogeen (natuurlijk) testosteron.

Dit kan zelfs optreden in de beginfasen van een kuur met sommige verbindingen, zoals Deca Durabolin (nandrolon).

Erectiestoornis veroorzaakt door nandrolon, of ‘Deca dick’, zoals het in de bodybuildinggemeenschap wordt genoemd, wordt veroorzaakt door de verhoging van prolactine-niveaus. Hoge hoeveelheden prolactine kunnen een negatief effect hebben op libido, seksueel verlangen en genot.

14. Verhoogd Alpha Male Gedrag

Hoge testosteronniveaus worden geassocieerd met alpha male gedrag; wanneer iemand steroïden gebruikt, is de kans groter dat ze dominantie, zelfvertrouwen en assertiviteit uiten.

Dit kan gemakkelijker waarneembaar zijn bij introverte of verlegen personen, die nu uit hun schulp kunnen kruipen.

Alternatief kunnen individuen die al zelfverzekerd zijn, nog zelfverzekerder worden door nog hogere niveaus van serumtestosteron.

We zien echter dat dit effect van korte duur is, met testosteronniveaus die na de kuur dalen, waardoor een persoon enkele weken of maanden na afloop met lage T-niveaus blijft zitten.

Dergelijke schommelingen in dit mannelijke hormoon kunnen, volgens onze ervaring, bijdragen aan steroïdverslaving of afhankelijkheid. Dit is zowel vanuit een psychologisch als fysiologisch perspectief.

Testosteron speelt een cruciale rol in welzijn; daarom melden steroïdgebruikers vaak een euforie, veroorzaakt door hoge dopamine-niveaus.

Steroïdenmisbruik (hoewel gerelateerd aan fysieke fitheid) is vergelijkbaar met ander drugsgebruik in de zin dat het belonings-neurotransmitters in de hersenen activeert.

15. Droog-Lijkende Spieren

Veel steroïden dragen bij aan vochtretentie; echter, sommige AAS hebben diuretische effecten, wat een droge uitstraling van de spieren geeft, waarbij aderen en spierstriëringen beter zichtbaar worden.

Winstrol en Anavar zijn twee steroïden die extracellulair vocht afvoeren, wat leidt tot een aanzienlijke en snelle verbetering van de spierdefinitie.

Dergelijke lage niveaus van vochtretentie kunnen er kunstmatig uitzien, bijna alsof een bodybuilder is gefotoshopt.

Afhankelijk van welke steroïde wordt gebruikt, kunnen individuen dus een gladde en opgeblazen uitstraling ervaren of een overdreven droge en gespierde uitstraling.

Samenvatting

Onderzoek suggereert dat 3–4 miljoen mensen in Amerika anabole-androgene steroïden gebruiken (8), met meer dan 1 miljoen mensen in het VK die deze ook regelmatig gebruiken voor cosmetische doeleinden.

Het is belangrijk te onthouden dat als iemand grote spieren heeft of in goede vorm is, dit niet noodzakelijk betekent dat ze steroïden gebruiken (of hebben gebruikt). Genetica is waarschijnlijk een belangrijker factor bij het beïnvloeden van de lichaamssamenstelling dan het gebruik van AAS (10).

De verschillende tekenen van steroïdengebruik die in dit artikel worden genoemd, zijn een meer nauwkeurige manier om potentiële steroïdengebruikers te identificeren dan alleen te oordelen op basis van de grootte van iemands spieren.

Er zal zeker een drempel zijn voor de maximale hoeveelheid lean spiermassa die een mens kan dragen zonder gebruik te maken van anabole steroïden. Dit is waarom meer dan 6% van de mannen en bijna 2% van de vrouwen wereldwijd AAS gebruiken.

Hoewel anabole steroïden op korte termijn superieure spierwinsten kunnen opleveren, zijn de lange termijn gezondheidsimplicaties die wij regelmatig zien verwoestend.