Turinabol vs Dianabol: Wat is de betere steroïde?

Turinabol versus Dianabol afbeelding - Vergelijking van twee populaire steroïden

Turinabol (chlorodehydromethyltestosteron) en Dianabol (methandrostenolon) zijn vanuit chemisch perspectief zeer vergelijkbare anabole steroïden, waarbij Turinabol een afgeleide is van Dianabol.

Het enige verschil op papier is dat Turinabol een extra 4-chloor wijziging van clostebol heeft.

Het doel van Duitse wetenschappers bij het creëren van Turinabol was om een stof te ontwikkelen die de anabole effecten van Dianabol (op het gebied van spierhypertrofie en kracht) zou nabootsen, maar zonder de oestrogene effecten (vochtretentie en gynaecomastie).

Het doel van de creatie van Turinabol was om Duitse Olympische zwemmers en gymnasten een voordeel te geven ten opzichte van hun concurrentie.

Vanwege de vergelijkbare chemische structuur met Dianabol, wordt Turinabol door bodybuilders vaak ‘baby Dbol’ genoemd.

Spier- en Krachttoename

Wetenschappers hebben met succes een verbinding (Turinabol) gecreëerd die de anabole effecten van Dianabol nabootste, maar zonder de oestrogene bijwerkingen.

In theorie zou Turinabol aanzienlijk minder spiermassa moeten opbouwen, met een lagere anabole score van 54 versus 210 voor Dianabol.

Echter, uit onze ervaring rapporteren Tbol-gebruikers vaak vergelijkbare hoeveelheden magere spiermassa te ontwikkelen als bij Dianabol. We zien dat de totale gewichtstoename prominenter is bij Dbol vanwege de verhoogde vochtretentie.

Turinabol is de mildere verbinding op basis van mg per mg. Bodybuilders die we behandelen, gebruiken het meestal in doseringen van 40–80 mg/dag versus 30–50 mg/dag voor Dianabol. Daarom is een hogere dosering van Turinabol nodig om vergelijkbare anabole effecten als Dianabol te zien.

Anecdotisch hebben we beginners een standaarddosis Turinabol zien nemen en tot 15 pond in gewicht zien toenemen in een kuur van 6 tot 8 weken. Bovendien was bijna al dit gewicht in de vorm van magere spiermassa.

Daarentegen hebben we beginners Dianabol zien nemen en meer dan 20 pond aankomen in een kuur van 6 weken. Het merendeel hiervan was spiermassa, maar 20–30% was te wijten aan vochtophoping.

Beide anabole steroïden zullen de spierkracht aanzienlijk vergroten. We hebben echter ontdekt dat Dianabol hierin superieur is, omdat het opvallende hoeveelheden intracellulaire vochtretentie veroorzaakt, wat de productie van adenosinetrifosfaat (ATP) bevordert.

De krachttoename bij Turinabol mag echter niet worden onderschat, met een rapport uit 1973 waarin een vrouwelijke kogelstootster haar werpafstand met 2 meter vergrootte in 11 weken met een dosis van 10 mg/dag.

Dianabol en Turinabol kunnen dus beide tijdens bulkcycli worden gebruikt; echter, Dbol is de superieure verbinding voor pure massa-toename op korte termijn. Terwijl Turinabol meer geschikt is voor bodybuilders die op een schone manier willen bulken en zo mager en esthetisch mogelijk willen blijven.

Het is vermeldenswaard dat resultaten op Dianabol sneller kunnen worden behaald dan op Turinabol, omdat Dbol kortere esters bevat en een kortere halfwaardetijd heeft (3-6 uur versus 16 uur voor Tbol).

Vetverlies

Bodybuilders die we zien, gebruiken Dianabol bijna altijd tijdens bulkcycli; echter, Turinabol wordt zowel in bulk- als in cutcycli gebruikt.

Dit komt doordat Turinabol niet aromatiseert, in plaats van krachtigere lipolytische effecten te hebben.

Daarom zal de daadwerkelijke hoeveelheid subcutaan vetverlies vergelijkbaar zijn tussen de twee steroïden, maar gebruikers zullen er slanker uitzien op Turinabol vanwege minder extracellulaire vochtretentie (en opgeblazen gevoel).

Als gevolg hiervan zal de spierdefinitie beter zichtbaar zijn en de vasculaire zichtbaarheid prominenter op Tbol.

Er is een geval waarin Turinabol-gebruikers mogelijk indirect meer vet verbranden vanwege zijn uitzonderlijke uithoudingsverhogende capaciteiten. In een dergelijke situatie zal de calorieverbranding waarschijnlijk toenemen, wat vetverlies maximaliseert.

Daarom kan iemand die Turinabol neemt en regelmatig cardio doet, meer vet verbranden dan dezelfde persoon die Dianabol gebruikt.

We hebben waargenomen dat Dianabol de cardiovasculaire prestaties daadwerkelijk verslechtert vanwege het schadelijke effect op bloedlipiden. Dit kan ook de kans verkleinen dat een gebruiker regelmatig cardio doet en de effectiviteit van cardio-workouts negatief beïnvloeden (waardoor de calorieverbranding vermindert).

Bovendien zullen gebruikers waarschijnlijk minder calorieën innemen tijdens een Turinabol-kuur, omdat het wordt gezien als een middel om schoon te bulken of zelfs te cutten. Hierdoor kan er ook een verband bestaan tussen vetverlies en Turinabol.

Bijwerkingen (Veiligheid)

Levergezondheid

Zowel Turinabol als Dianabol zijn orale anabole steroïden en dus c-17 alfa-gealkyleerd. Daarom zien we ALT (alanine-aminotransferase) en AST (aspartaat-aminotransferase) enzymen stijgen op beide verbindingen, wat wijst op leverontsteking. Onze leverpaneelresultaten suggereren echter dat de hepatotoxiciteit van Turinabol lager is.

Als gevolg hiervan melden onze patiënten soms dat hun eetlust sterk is op Turinabol, maar verminderd op Dianabol.

Dit komt doordat, wanneer de lever overbelast is, het verdedigingsmechanisme van het lichaam is om de voedselconsumptie te verminderen om de belasting van het orgaan te verminderen.

Hoewel Turinabol mogelijk veiliger is dan Dianabol vanuit een leverperspectief, is het belangrijk dat gebruikers niet te zelfgenoegzaam worden met dit feit. Dr. O’Connor heeft ooit een patiënt behandeld met peliosis hepatis als gevolg van het gebruik van Turinabol gedurende maximaal 2 jaar (zonder pauze).

Daarom moeten Turinabol-cycli beperkt blijven tot 6-8 weken en Dianabol-cycli tot 4-6 weken om leverschade te voorkomen.
TUDCA (tauroursodeoxycholzuur) kan ook worden ingenomen, 500 mg/dag, om de lever tijdens de kuur te beschermen.

Turinabol vs Dianabol

Gynaecomastie en vochtretentie

Turinabol aromatiseert niet, waardoor gynaecomastie en vochtretentie niet worden ervaren door onze patiënten, in tegenstelling tot het gebruik van Dianabol.

Dit kan geruststellend zijn voor sommige bodybuilders, gezien het onomkeerbare karakter van gynaecomastie (zonder operatie), vooral wanneer dit in de ernstigere, latere stadia wordt ervaren.

Testosterononderdrukking

We hebben gezien dat Dianabol meer schade aanricht aan de HPTA (hypothalamus-hypofyse-testis as) in vergelijking met Turinabol, wat leidt tot lagere endogene testosteronniveaus.

Daarom vereist Dianabol doorgaans een effectiever post-cycle therapieprotocol dan Turinabol, zoals Clomid en Nolvadex gecombineerd, in plaats van slechts één medicijn.

Cardiovasculaire gezondheid

We hebben gezien dat zowel Dianabol als Turinabol ernstige cardiovasculaire bijwerkingen veroorzaken.

Op basis van onze lipidenprofielen worden HDL (high-density lipoprotein) en LDL (low-density lipoprotein) cholesterol waarschijnlijk negatiever beïnvloed door Dianabol, wat het risico op atherosclerose verhoogt.

Hypertensie is een groter risico bij Dianabol vanwege de verhoogde bloedviscositeit (een bijproduct van het lichaam dat meer H2O vasthoudt).

Turinabol zal ook de bloeddruk verhogen, zij het in mindere mate.

Orale steroïden zoals Turinabol en Dianabol zijn ongeschikt voor personen met een slechte cardiovasculaire gezondheid omdat ze door de lever gaan en hepatische lipase stimuleren. Dit enzym heeft een reducerend effect op low-density lipoprotein, wat het risico op een hartinfarct vergroot.

We hebben met succes de cardiovasculaire risico’s van bodybuilders verlaagd met deze verbindingen door:

  • 4 g/dag visolie in te nemen.
  • Een natriumarm dieet te volgen.
  • Regelmatig cardio te doen (5).

Acne en haaruitval

Acne vulgaris en mannelijke kaalheid komen minder vaak voor bij Turinabol, dat een nog lagere androgene waarde heeft dan Dianabol (0 vs. 40–60).

Daarom zullen DHT (dihydrotestosteron) niveaus lager zijn bij Turinabol en zullen de talgklieren minder gestimuleerd worden.

Goedaardige prostaatvergroting zal ook minder een probleem zijn bij Turinabol vanwege de verminderde androgeniciteit.

Het is echter de moeite waard op te merken dat Dianabol zelf niet overdreven androgeen is (wat de bedoeling was van Dr. Ziegler bij het formuleren ervan); daarom zullen androgene bijwerkingen waarschijnlijk niet ernstig zijn.

Spieruithoudingsvermogen

Alle anabole steroïden zouden in theorie het spieruithoudingsvermogen moeten vergroten door een toename van exogeen testosteron en de productie van rode bloedcellen.

Echter, door pieken in de bloeddruk en leverbeschadiging kunnen energie en bloedstroom worden aangetast, wat het spieruithoudingsvermogen beïnvloedt.

Daarom hebben verbindingen zoals Turinabol een uitstekende balans tussen het verhogen van het serumniveau van testosteron en het minimaliseren van overmatige cardiotoxiciteit en hepatotoxiciteit.

Geschiktheid voor vrouwen

Verscheidene vrouwen in onze kliniek hebben masculinisatie ervaren als gevolg van het gebruik van Dianabol.

Daarentegen wordt Turinabol beter verdragen door vrouwen vanwege de lagere androgeniciteit.

Olympische vrouwelijke atleten ervoeren geen virilisatie in de eerste paar jaar van het gebruik van Turinabol. Daarom zien we veel vrouwelijke bodybuilders succesvol Tbol gebruiken in kleine doses.

Diverse Duitse olympische vrouwen ervoeren na de eerste paar jaar van het gebruik van Turinabol wel masculiniserende effecten.

Dit kan echter te wijten zijn aan het niet onderbreken van cycli en de aanwezigheid van andere viriliserende anabole steroïden in hun systeem, zoals testosteronesters en Deca Durabolin (die vaak werden gecombineerd met Turinabol in de jaren ’70).

Conclusie

Turinabol repliceert veel van de voordelen van Dianabol, maar met minder toxiciteit.

Bodybuilders rapporteren vaak vergelijkbare hoeveelheden spiermassa op te bouwen met Turinabol in vergelijking met Dianabol, maar met minder fluctuaties in grootte.

Het is gebruikelijk dat Dianabol-gebruikers sneller toenemen, maar vervolgens wat spierhypertrofie verliezen tijdens het stoppen van de kuur (vanwege vochtverlies).

Uithoudingssporters en degenen die regelmatig cardio doen, zullen ook profiteren van Turinabol vanwege de niet-aromatiserende aard (wat overmatige gewichtstoename voorkomt).

Vrouwen zijn ook beter geschikt voor Turinabol-cycli, omdat het een van de weinige vrouwvriendelijke anabole steroïden is die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Turinabol versus Dianabol afbeelding - Vergelijking van twee populaire steroïden