Ostarine PCT: Optioneel of essentieel?

Ostarine PCT afbeelding - Is post-kuur therapie optioneel of essentieel?

Ostarine (MK-2866) is a milde SARM die vaak wordt gebruikt door beginners om lean spiermassa op te bouwen en vet te verbranden.

Post-cycle therapieën worden vaak door bodybuilders genomen na het gebruik van SARMs of anabole steroïden, om de verlaagde endogene testosteronniveaus te herstellen, terwijl ze het volgende verhogen:

  • Testiculaire grootte
  • Energie
  • Kwaliteit van de stemming
  • Behoud van resultaten
  • Libido

Omdat Ostarine een goed verdragen SARM is voor zowel mannen als vrouwen, beschouwen sommigen een PCT als onnodig. Echter, we zien regelmatig dat de endogene testosteronniveaus dalen tijdens elke SARM-kuur (inclusief Ostarine), dus het is verstandig voor gebruikers om een effectief PCT-protocol klaar te hebben.

Ostarine verlaagt endogeen testosteron

Iedereen reageert anders op SARMs; hoewel Ostarine bekend staat als mild, kunnen sommige gebruikers gematigde bijwerkingen ervaren.

Als de endogene niveaus aanzienlijk dalen, kunnen bodybuilders na de kuur in een catabole toestand raken, wat gepaard gaat met een verslechterde stemming, minder energie en verminderde libido.

Opmerking:

Personen die nog nooit SARMs, pro-hormonen of anabole steroïden hebben gebruikt, kunnen gevoeliger zijn voor grotere dalingen in endogeen testosteron bij het gebruik van Ostarine dan iemand wiens lichaam al gewend is aan PED’s.

Omdat gebruikers verschillend kunnen reageren op Ostarine, raden we aan om bloedonderzoek te laten uitvoeren vóór, tijdens en na een kuur. Afhankelijk van hoe acuut of ernstig de endogene niveaus fluctueren, zullen dergelijke testresultaten inzicht geven in of een PCT noodzakelijk is.

Het is vermeldenswaard dat als een gebruiker bescheiden dalingen in endogeen testosteron ervaart door Ostarine, dergelijke schade aan de HPTA (hypothalamisch-hypofysair-testiculaire as) meestal binnen enkele weken na de kuur weer normaal is (zelfs zonder een PCT).

Hoe Onderdrukkend is Ostarine?

Een gebruiker meldde een dramatische daling van de testosteronspiegels door Ostarine, met 911 ng/dL vóór de kuur en 113 ng/dL na de kuur. Medisch gezien wordt minder dan 300 ng/dL gediagnosticeerd als hypogonadisme. Dit volgde op een kuur van 10 weken met 20 mg/dag, wat een standaard gedoseerde Ostarine-kuur is.

Een andere man meldde dat na het nemen van 20–30 mg/dag Ostarine gedurende 2 maanden, zijn testosteronspiegels daalden van ongeveer 600 ng/dL naar 200 ng/dL.

Een ander rapport vermeldde dat het testosteron van een man daalde van 665,70 ng/dL naar 207,49 ng/dL na 32 dagen op een kleine dosis van 5 mg/dag.

Een 23-jarige man merkte ook snelle onderdrukking op met Ostarine, waarbij zijn testosteron daalde naar 137 ng/dL na 18 dagen op 10 mg/dag.

Er lijkt een algemeen consensus te zijn dat Ostarine niet overmatig onderdrukkend is. Echter, we hebben veel anekdotisch bewijs van talrijke gebruikers die aanzienlijke onderdrukking ervaren (60–70%)—zelfs bij het nemen van bescheiden doses en het kopen bij goed gevestigde SARM-fabrikanten.

Ostarine PCT

Voor gebruikers die matige onderdrukking (30–50%) ervaren tijdens hun kuur, kunnen zij het volgende protocol volgen om het herstel van de HPTA te versnellen.

Matige PCT

Week 1–4: Nolvadex 20 mg/dag
Gebruikers worden aangeraden om Nolvadex onmiddellijk na de kuur te beginnen, met hun testosteronniveaus die binnen 30 dagen moeten herstellen.

Nolvadex is een SERM (selectieve oestrogeenreceptormodulator), en door de effecten van oestrogeen te remmen, worden hogere niveaus van LH door de hypofyse geproduceerd. Dit heeft een stimulerend effect op de endogene testosteronniveaus, waardoor deze weer op normale niveaus komen.

Opmerking:

In ernstigere gevallen (60–70% dalingen in testosteron) kunnen gebruikers kiezen voor 40 mg/dag Nolvadex gedurende 4 weken, hoewel dit een agressieve PCT is en niet noodzakelijk voor de meeste Ostarine-gebruikers.

Als een gebruiker 20 mg/dag Nolvadex gebruikt en de endogene niveaus verbeteren niet na 2 weken, zal een verhoogde dosis van 40 mg/dag nuttig zijn.

Als gebruikers Ostarine in een stack hebben genomen met andere onderdrukkende SARMs, kunnen zij Clomid (clomifeen) en hCG aan hun PCT-stack toevoegen voor extra kracht—naast Nolvadex.

Clomid stimuleert GnRH (gonadotropine-releasing hormone), wat LH (luteïniserend hormoon) via de hypofyse verhoogt, waardoor de natuurlijke testosteronproductie effectief wordt verhoogd.

HCG (humaan choriongonadotrofine) fungeert als een analoog van LH (luteïniserend hormoon), wat testosteron, spermatogenese en testiculaire hypertrofie verhoogt.

Agressieve PCT

  • Nolvadex: 40 mg/dag (20 mg x 2, continu ingenomen gedurende 45 dagen)
  • Clomid: 100 mg/dag (50 mg x 2, continu ingenomen gedurende 30 dagen)
  • HCG: 2000 IU (iedere andere dag ingenomen gedurende 20 dagen)

Opmerking:

We vinden het bovenstaande PCT optimaal voor gebruikers die ernstig zijn uitgeschakeld (>70% verminderde testosteron) en negatieve bijwerkingen ervaren zoals depressie, lethargie en geen libido.

Het bovenstaande PCT-protocol werd ontworpen door Dr. Michael Scally, een specialist in hormoonvervanging, die deze combinatie aan 19 hypogonadale mannen in een klinische proef toediende. Hij herstelde succesvol de normale testosteronfunctie bij 100% van de mannen binnen 45 dagen.

Deze combinatie van medicijnen is ook door onze patiënten gebruikt na zware steroïdcycli om hun natuurlijke androgeenproductie weer op gang te brengen.

Hoe Daling van Endogeen Testosteron op Ostarine te Voorkomen

Sommige bodybuilders kunnen een natuurlijk testosteronbooster nemen tijdens hun Ostarine-kuur om dalingen in endogeen testosteron tegen te gaan.

Op deze manier zullen de testosteronniveaus waarschijnlijk binnen een normaal bereik blijven tegen de tijd dat een gebruiker stopt met het nemen van Ostarine.

Gebruikers moeten op zoek gaan naar natuurlijke testosteronboosters, bij voorkeur door meerdere van de volgende ingrediënten te combineren:

  • D-asparaginezuur
  • Ashwagandha
  • Ginseng
  • Zink
  • Fenegriek

Als gebruikers echter genetisch predisponeren voor laag testosteron door interacties met Ostarine, is het onwaarschijnlijk dat natuurlijke testosteronboosters aanzienlijke dalingen in testosteron kunnen voorkomen. Ze worden echter aanbevolen als een veilige of risicoloze maatregel om overmatige dalingen in testosteron te voorkomen.

Laag Testosteron, Geen Probleem

Lage totale testosteronniveaus hoeven geen probleem te zijn voor Ostarine-gebruikers. Sommige Ostarine-gebruikers hebben gemeld normaal te voelen na de kuur en vervolgens bloedonderzoek te ontvangen dat aangeeft dat ze feitelijk hypogonadaal zijn.

Deze individuen hebben een normaal seksueel verlangen, hoge kracht in de sportschool en positieve energie en stemming.

Een dergelijke situatie kan wijzen op lage totale testosteronniveaus maar normale vrije testosteronniveaus.

In een dergelijk geval is een PCT mogelijk niet nodig, omdat vrije testosteron de belangrijkste score is, de actieve of ongebonden vorm van testosteron die het lichaam daadwerkelijk gebruikt om nieuw spierweefsel te synthetiseren.

Onze ervaring, gecombineerd met andere anekdotische rapporten, suggereert dat Ostarine mogelijk onderdrukkender is dan aanvankelijk gedacht, met 60–70% verminderingen in totale testosteron vrij gebruikelijk.

Als er geen testosteronbooster wordt gebruikt tijdens de kuur om dalingen in serumtestosteron tegen te gaan, kunnen Nolvadex, Clomid en hCG worden ingenomen om het herstel van de HPTA te versnellen.

Deze medicijnen zouden echter alleen overwogen moeten worden als de onderdrukking significant is (minder dan 300 ng/dL), aangezien SERMs zelf risico’s op bijwerkingen met zich mee kunnen brengen, zoals:

  • Tijdelijke hoofdpijn
  • Opvliegers
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid

Over het algemeen moet de beslissing van een gebruiker om een PCT te volgen gebaseerd zijn op hoe ze zich voelen.

Als hun testosteron laag is maar ze zich goed voelen, is een PCT mogelijk niet nodig. Vooral omdat Ostarine-gebruikers vaak al hun resultaten na de kuur behouden, met testosteronniveaus die meestal binnen enkele weken terugkeren (zelfs zonder een PCT).

Als de testosteronniveaus echter drastisch zijn gedaald en de persoon zich niet goed voelt, moet een PCT worden overwogen.

Anabolenhuis.com toont steroïden en prestatiebevorderende supplementen zoals Sustanon, Trenbolon en Anavar, gericht op spiergroei en prestatieverbetering