Is trenbolon veilig? De waarheid over de effecten

Is trenbolon veilig? Een diepgaande kijk op de effecten en risico's van trenbolon gebruik

Trenbolon is een populaire anabole steroïde die door bodybuilders wordt gebruikt om spieren op te bouwen en vet te verbranden.

Voornamelijk wordt trenbolon gebruikt tijdens het bulken cycli om aanzienlijke hoeveelheden magere massa toe te voegen zonder het opgeblazen gevoel en het vasthouden van water van andere AAS.

De voordelen van trenbolon zijn onmiskenbaar, het is een van de meest krachtige anabole steroïden die er bestaan. Echter, trenbolon is ook berucht om zijn bijwerkingen, met gebruikers zelden in staat zijn om het te fietsen zonder afbreuk te doen aan hun gezondheid op korte termijn.

Is Trenbolone Veilig?

We kunnen trenbolone niet als veilig beschouwen, omdat het geen door de FDA goedgekeurde anabole steroïde is in de geneeskunde.

Bovendien hebben we fysiologische en psychologische risico’s gezien bij gebruikers.

Toch hebben we verschillende gebruikers in onze praktijk die eerder trenbolone hebben gebruikt en relatief gezond zijn gebleven. Er zijn dus levensstijl- en genetische factoren die een rol spelen bij het bepalen of iemand wel of niet ongeschonden uit een trenbolone-cyclus komt.

De belangrijkste gevaren van Trenbolone

Uit onze tests blijkt dat trenbolone de grootste risico’s met zich meebrengt op het gebied van hartgezondheid en het HPTA-systeem.

Gebruikers met hypertensie, hoog LDL-cholesterol (low-density lipoprotein) en hypogonadisme moeten trenbolone vermijden, omdat het deze aandoeningen zal verergeren.

Voor deze personen moet trenbolone dus als onveilig worden beschouwd vanwege het verhoogde risico op arteriosclerose en een hartinfarct.

Andere bijwerkingen, zoals slapeloosheid, angst, haaruitval en verhoogde leverenzymen, komen ook vaak voor, hoewel we hebben vastgesteld dat deze niet levensbedreigend zijn.

Opmerking: in onze leverfunctietests zien we dat injecteerbare trenbolone de leverenzymen niet significant verhoogt in vergelijking met orale anabole steroïden. Als orale trenbolone echter wordt ingenomen, bekend als methyltrienolone, zullen de ALT- en AST-waarden sterk stijgen, wat grote risico’s voor de lever met zich meebrengt.

Hoe de risico’s van Trenbolone te minimaliseren

Het grootste risico van trenbolone komt van cardiovasculaire aard. Daarom moet het beperken van buitensporige verhogingen van LDL-cholesterol en bloeddruk het belangrijkste doel zijn van een tren-cyclus.

Onze patiënten hebben veel succes gehad met het dagelijks innemen van 4 g visolie, in combinatie met een suikervrij dieet en regelmatige cardiovasculaire oefeningen (3–4 keer per week).

Visolie heeft een opmerkelijk positief effect op cholesterol, waardoor de opbouw van plaque in de slagaders (atherosclerose) wordt voorkomen.

We hebben vastgesteld dat een suikerrijk dieet een van de belangrijkste oorzaken is van een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk, zowel in onderzoek als bij patiënten; het verminderen van de inname ervan zal de LDL-waarden verlagen.

Gebruikers kunnen ook kiezen voor een ketogeen dieet tijdens een trenbolone-cyclus, wat nog meer cardioprotectieve effecten biedt.

Om een ketogene staat te bereiken, zouden gebruikers zich moeten richten op 30 gram koolhydraten of minder per dag. In één onderzoek ontdekten onderzoekers dat veertig mensen die een mediterraan ketogeen dieet volgden (met rode wijn, olijfolie en minder dan 30 gram koolhydraten) hun systolische bloeddruk met 17 punten en hun diastolische score met 10 punten verlaagden. Een ketogeen dieet zal ook subcutaan en visceraal vetverlies bevorderen, wat gunstig is voor bodybuilders.

Trenbolone-gebruikers moeten ook letten op hun zout- en verzadigd vetinname, omdat grote hoeveelheden kunnen bijdragen aan verhoogde bloedviscositeit en een verhoogd LDL-cholesterol tijdens hun cyclus.

Stimulanten, zoals cafeïne in energiedrankjes of pre-workouts, moeten ook worden vermeden, omdat deze een vasoconstrictief effect kunnen hebben. Koffie is acceptabel vanwege het rijke antioxidantenprofiel, dat pieken in de bloeddruk voorkomt.

Stapelen gevaren

We merken dat wanneer trenbolone wordt gestapeld met andere anabole steroïden of prestatieverhogende middelen (PED’s), de risico’s toenemen. Om bijwerkingen te minimaliseren, moet trenbolone op zichzelf worden ingenomen. Sommige bodybuilders kiezen echter ervoor trenbolone te combineren met anadrol of testosteron, wat de onderdrukking van testosteron, de bloeddruk en de levertoxiciteit verhoogt.

Als trenbolone wordt gestapeld met een hepatotoxische orale steroïde, moet TUDCA worden ingenomen om de ALT- en AST-waarden zo dicht mogelijk bij het normale bereik te houden.

De minst en meest gevaarlijke doseringen

De veiligste dosis trenbolone is geen enkele dosis. Als iemand echter deze anabole steroïde wil innemen, zullen lagere doseringen de minste risico’s opleveren.

We hebben vastgesteld dat hoge doses trenbolone bijzonder schadelijk kunnen zijn, zelfs bij kortdurend gebruik.

Een conservatieve dosis trenbolone die merkbare resultaten oplevert met de minste bijwerkingen is 150 mg per week, doorgaans gevolgd voor 10 weken.

Een standaarddosis is 250 mg per week, en een agressieve dosis is 500 mg per week of meer.

De eerste cyclus van trenbolone van een gebruiker moet met een lagere dosis zijn om te zien hoe hun lichaam erop reageert. Meestal zullen alleen ervaren bodybuilders de hogere doseringen gebruiken, omdat hun lichaam na vele jaren gewend is geraakt aan het middel en tolerantie heeft opgebouwd.

Hoe veilig is Tren vergeleken met andere steroïden?

We hebben ontdekt dat trenbolone een van de meest toxische anabole steroïden is die tegenwoordig door bodybuilders wordt ingenomen. Alleen de toxiciteit van anadrol is mogelijk groter bij gebruik van typische bodybuilding-doses.

Een voordeel van trenbolone is echter dat het niet erg hepatotoxisch is; daarom is de belasting van de lever niet significant.

Testosteron is daarentegen aanzienlijk veiliger en heeft minder schadelijke effecten op cholesterol.

Andere anabole steroïden, zoals dianabol, winstrol en anavar, brengen ook minder risico’s met zich mee; vanwege hun orale karakter veroorzaken ze echter meer ontstekingen in de lever.

Psychologische bijwerkingen

Hoewel zeldzaam, hebben we bij enkele gebruikers melding gekregen van ernstige depressie en zelfs zelfmoordgedachten tijdens het gebruik van trenbolone. We begrijpen dat veel mensen de psychologische effecten van deze steroïde onderschatten, waarbij angst en depressie vaak toenemen.

Dit kan een potentieel gevaarlijke bijwerking zijn als gebruikers suïcidale neigingen ontwikkelen. Daarom zou het verstandig zijn trenbolone te vermijden als je een slechte mentale gezondheid hebt.

Het is onduidelijk wat de precieze oorzaak is van dergelijke verslechteringen in het welzijn, maar het is duidelijk dat deze gevoelens verdwijnen na het beëindigen van de cyclus.

De stimulerende effecten van trenbolone kunnen leiden tot een afname van de geestelijke gezondheid. Dit vertaalt zich doorgaans in een kortstondige verhoging van dopamine- en adrenalinegehaltes gedurende de eerste weken en vervolgens aanzienlijk minder dopamine daarna.

Onze patiënten melden meestal aanvankelijk euforie aan het begin van trenbolone-cycli, gevolgd door een ‘crash’ tegen het einde. Extreme onderdrukking van endogeen testosteron kan ook bijdragen aan een verminderd welzijn.

Samenvatting

Trenbolon kan niet als veilig worden beschouwd omdat het een illegaal steroïde is waarvan in onderzoek en in onze anekdotische ervaring is aangetoond dat het schadelijke effecten heeft op het hart.

Trenbolon is zeker niet voor beginners of de zwakkeren van hart.We zien echter wel dat elite bodybuilders sporadisch trenbolon nemen met voldoende vrije tijd tussen de cycli in en in relatief goede gezondheid blijven.

Zo spelen levensstijl, genetica en doseringen allemaal een rol in hoe veilig of gevaarlijk het nemen van trenbolon is voor elk individu.

Is trenbolon veilig? De waarheid over de effecten