Anabolen kuur – Wat je moet weten.

1. Research en studie.

dit is essentieel. Elke gebruiker zou voldoende over anabolen en bodybuilding moeten opzoeken om te weten waarmee hij of zij bezig is. Deze basiskennis kan komen uit boeken maar ook uit discussieforums op het internet. De basis houd in dat je weet wat de gebruikelijke AAS inhouden en hoe ze werken. Welke medicijnen je ermee mag combineren en welke niet. Je moet geen steroïd goeroe worden om te weten hoe je moet injecteren, wat belangrijk is tijdens een kuur en wat de gevaren zijn die je in acht moet nemen.

 

2. Een goede basis hebben.

Iedereen die gaat kuren zou enkele jaren trainingservaring moeten hebben. Belangrijk is dat je eerst zoveel mogelijk natuurlijke groei uit je spieren haalt want zodra je een eerste kuur hebt gedaan zal je erna minder goed zonder kunnen. Zie het als een lat die steeds hoger word gelegd; je begint aan de grond en door natuurlijke spiergroei kan je de lat heel hoog brengen. Eens je tegen de natuurlijke genetische limiet aanzit zal de groei veel trager gaan en zullen andere manieren moeten gezocht worden om de lat nog hoger te brengen. begin je echter al van de grond met anabolen dan komt die lat van laag naar heel hoog, je lichaam kan die sprong niet aan en je loopt kans blessures op te lopen. Bovendien is de gewonnen spiermassa wanneer je niet kuurt dan zeer moeilijk vast te houden en zal je snel terug bij de grond zitten. Denk niet dat je zonder anabolen niet zwaarder kan worden. Zelfs al gaat het moeilijk, iedereen kan indien voeding, training en rust optimaal zijn zeer goed vooruitgaan als naturel. De minimum leeftijd voor gebruik zou ergens rond de 20 á 21 jaar moeten liggen, dit omdat niet iedereen op dezelfde leeftijd volwassen en klaar is voor kuren.

3. Voeding en training.

Zorg dat je weet welke training het beste werkt voor jou. Welke split, oefeningen, sets en reps. Hoelang en hoeveel je moet trainen enz. Weet hoever je kan gaan en wat jou lichaam aan kan. Hoe je overtraining kan vermijden en optimaal kan groeien. Voeding is het allerbelangrijkste onderdeel van een kuur als je wil slagen. Voeding is het enige wat meer anabool is dan anabolen. Als je voeding niet goed is moet je nog niet eens denken aan kuren want of je nu natural of gebruiker bent, als de voeding niet deugd dan groei je niet, zo simpel is het.

4. Je gezondheid.

Die moet in orde zijn voor je aan een kuur begint. Ga naar een dokter en laat je testen op bloed, lever, nieren en hart. Een algemene controle op je gezondheid is belangrijk, een kuur is altijd een aanslag op je gezondheid dus wil je in elk geval gezond beginnen. Als je hier al problemen hebt dan moet je jezelf de vraag stellen of kuren wel voor jou is. Indien je medicijnen neemt, vraag dan altijd eerst aan je arts of deze in combinatie gebruikt mogen worden met de anabole middelen die je wil gebruiken.

5. Zijn anabolen iets voor mij?

Deze vraag moet je jezelf stellen en denk goed na voor je antwoord. anabolen zijn niet voor iedereen geschikt, zoveel is zeker. Denk aan je familie en vrienden, hoe denken zij erover? Wat zouden zij ervan vinden en welke invloed heeft dat op jou? Misschien ben je nog schoolgaand of heb je juist een vriendin en hebben jullie plannen. Een kuur kost niet alleen geld, maar heeft ook een enorme invloed op je gedrag en omgeving. Kan je vriendin hier wel mee leven? Is het wel verantwoord tegenover je werk? Kan je de neveneffecten wel aan? De humeurschommelingen? Ben je bereid na een kuur het verlies aan gewicht en kracht te accepteren en toch door te gaan? (Zonder meteen een nieuwe kuur te doen). Dat zijn nog maar enkele zaken waar je rekening mee moet houden als verstandige gebruiker. Als je serieus bent over de sport en je wil er echt iets mee bereiken, dan kunnen anabolen een hulpmiddel zijn om je te brengen waar je wil zijn.

 

Waarom Nakuren

Het gebruik van AAS over een periode langer dan 3 weken zal er toe leiden dat de lichaamseigen productie van testosteron voor een groot gedeelte of zelfs helemaal stil komt te liggen. Het lichaam constateert namelijk een overvloed aan testosteron en zal via de “HPTA-axis” ( hypothalamus-pituitary-testes-axis) de eigen aanmaak van testosteron stilleggen (zie ook HCG-sectie). Nu is dit tijdens een AAS kuur ‘niet zo erg’ omdat de toegediende anabolen meer dan voldoende zijn om spiermassa te behouden cq te winnen. Echter, aan elke kuur komt een eind.

 

Na het stoppen met toedienen van anabolen zal het lichaam echter nog niet klaar zijn om direct de testosteronproductie weer op zich te nemen. In een normaal lichaam heerst er een evenwicht tussen spieropbouw (testosteron) en spierafbraak (cortisol). Na een AAS kuur is er echter nog geen eigen testosteronproductie. Dit betekent dat in de eerste weken na een kuur cortisol de vrije hand heeft om spier af te breken. Het is dus zaak om zo snel mogelijk de lichaamseigen testosteronproductie te herstellen.

Hoe zwaarder de kuur, hoe moeilijker het herstel. Dit geldt ook voor de lengte van de kuur: hoe langer de kuur, hoe langer meestal ook het herstel zal duren. Dit heeft ook te maken met het krimpen van de testikels na een lange periode van in-activiteit (zie HCG-sectie voor tegenmaatregelen).

 

Is er ook goed nieuws?

Natuurlijk! Gelukkig zijn er manieren om er voor te zorgen dat je eigen testosteronproductie weer snel op gang komt. Zonder in details te willen treden over de precieze werking van de eerdergenoemde HPTA-axis, bestaan er middelen die je eigen lichaam stimuleren om weer testosteron aan te gaan maken: Clomid en Nolvadex.

Clomid en Nolvadex zijn zogemaamde SERM’s (Selective Estrogen Receptor Modulator) dat wil zeggen dat ze in sommige weefsels als een zeer zwak oestrogeen reageren en in andere weefsels juist als anti-oestrogeen. Dat wil zeggen dat ze de oestrogeenreceptor blokkeren zodat zeer sterke oestogenen zoals estradiol hun werk niet kunnen doen. Nolvadex en Clomid worden daarom ook wel oestrogeenblokkers genoemd.

Maar een ander aspect is veel belangrijker in de nakuur! Zowel Clomid als Nolvadex geven in de hersenen een signaal af aan de Hypothalamus om GnRH (Gonadotropin Releasing Hormone) af te geven. Dit geeft op zijn beurt een signaal aan de “pituitary”, een klier in de hersenen die daardoor FSH (follicle stimulating hormone) en LH (luteinizing hormone) in de bloedbaan brengt. Dit LH hormoon zet je testikels aan tot……de productie van testosteron. En dat is het doel van het nemen van Clomid en Nolvadex in de nakuur!

Voorbeeld-schema nakuur:

Week 1 tot en met 4
Elke dag zowel 50mg Clomid als 20 mg Nolvadex.

NB: sommige mensen “frontloaden” Clomid in de eerste week na een zware kuur. Voorbeeld: 300 mg dag 1, 150 mg dag 2, 100 mg op dag 3 en vervolgens hoeveelheden van 50mg per dag. Clomid kan bij een deel van de gebruikers echter flinke bijwerkingen veroorzaken.

Wanneer de nakuur beginnen?

De start van de nakuur wordt bepaald door de AAS met de langste ester. Het AAS-nivo in het bloed moet namelijk ver genoeg gedaald zijn wil een nakuur zin hebben. Bij teveel externe AAS blijft je eigen testosteronproductie namelijk onderdrukt ook al gebruik je de combi Clomid/Nolvadex.

Tijd na de laatste injectie/toediening alvorens de nakuur te beginnen:

Anadrol: 1 dag
Dianabol: 1 dag
Deca: 3 weken
NPP 4 dagen
Tren Prop 4 dagen
Test prop 4 dagen
Winstrol 1 tot 2 dagen
Sustanon 2,5 tot 3 weken
Test Enant 2 weken
Tren Enant 2 weken
Primobolan 10 tot 14 dagen
Boldenone 17 tot 21 dagen
Test Cyp. 14 dagen

NB! Je kunt er ook voor kiezen om de nakuur voor de zekerheid 1 week vroeger te beginnen. Zorg er dan echter wel voor dat je nakuur in zijn geheel dan ook 1 week langer duurt!